aktualizacja 

Świątecznie inaczej. Przepis na karpia po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego

10

Święta tuż tuż, trzeba myśleć o przepisach! Tradycyjne dania to obowiązek, ale ryby już nie wszystkim członkom rodziny smakują. Koniecznie sprawdź przepis na karpia po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego. Zniknie z talerza zanim się obejrzysz!

Świątecznie inaczej. Przepis na karpia po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Żeby tradycji stało się zadość... Przygotuj 11 potraw wedle przepisu babci i karpia po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego! Ten wyjątkowy smak zachwyci całą rodzinę! To naprawdę niebo w gębie!

Karp po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego. Składniki:

  • 2 małe lub 1 duży karp, oczyszczone z łusek, wypatroszone i pofiletowane
  • 6 pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki
  • 20 dag zielonej fasoli szparagowej, pokrojonej na kawałki
  • 1 kłącze galangalu lub zwykłego imbiru – drobno pokrojone
  • 3 ostre papryczki chili bez pestek
  • 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
  • listki z 1 pęczka mięty
  • listki z 1 pęczka kolendry
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego nioc mam lub nam pla
  • tłuszcz do smażenia
  • prażony sezam do posypania

Karp po laotańsku wg. Pascala Brodnickiego. Wykonanie:

  • Posól filety.
  • Na patelni bardzo mocno rozgrzej tłuszcz.
  • Usmaż filety, kładąc je na patelni najpierw stroną bez skóry (w przeciwnym wypadku ryba brzydko się wygnie).
  • Następnie przełóż filety na talerz.
  • Możesz wstawić je do letniego piekarnika, by nie wystygły.
  • Wrzuć cebulę i chili na rozgrzaną patelnię z tłuszczem na dwie minuty.
  • Zeszklij ją.
  • Następnie dorzuć fasolkę i galangal.
  • Podsmaż, aż fasola będzie "al dente".
  • Dołóż pokrojone pomidory i gotuj wszystko przez 3 - 4 minuty.
  • Unikaj częstego mieszania, by pomidory się nie rozpadły.
  • Wlej sos ostrygowy.
  • Zamieszaj i spróbuj, czy potrawa jest dość słona.
  • Jeśli nie, dodaj łyżeczkę sosu rybnego.
  • Dopraw sokiem z limonki i dodaj listki mięty i kolendry (w całości lub grubo pokrojone).
  • Przelej sos do miseczki, ułóż na nim rybę i ozdób listkami ziół.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić