Sycąca i smakowita rolada? Przyrządź ją według przepisu Kuronia
Rolada na polskich stołach pojawia się od lat. Jednak bardzo często do tego stopnia przyzwyczajamy się do konkretnego sposobu jej przyrządzania, że nie sięgamy po inne rozwiązania. Sprawdzone zawsze jest dobre, ale niekoniecznie wyśmienite. Tymczasem rolada przygotowana według przepisu Jakuba Kuronia zaskoczy Was zarówno swoim smakiem i jak i aromatem.
Źródło zdjęć: © AKPA, pexels
W tym przepisie wykorzystano dwa rodzaje mięs i doprawiono je aromatycznymi przyprawami. Roladę można serwować zarówno jako przystawkę, jak dodatek do pieczywa. W przepisie nie zabrakło też sporej dawki aromatycznego czosnku.
Czytaj także: Nowa wersja klasyki. Pierogi zbójnickie
Przepis na roladę z boczku według Jakuba Kuronia
Składniki na roladę:
- 1,5 kg surowego boczku w (płacie)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 400 g mielonego mięsa
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- 2 jajka
- 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta
- po pół łyżeczki: soli, ostrej papryki, tymianku, oregano
Przepis na roladę z boczku według Jakuba Kuronia - sposób przyrządzenia:
- Wieprzowinę na roladę z boczku lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Boczek powinien tworzyć równy, prostokątny płat.
- Starannie natrzyj boczek z obu stron mieszanką soli, ostrej papryki, ziół i posiekanego czosnku. Odstaw mięso na bok na czas przygotowania nadzienia.
- Składniki na farsz do rolady z boczku starannie wymieszaj w dużej misce. Wyrabiaj do czasu uzyskania jednolitej masy. Następnie zawartość naczynia przełóż na przygotowany wcześniej boczek.
- Mięsne nadzienie rozsmaruj równomiernie na powierzchni przyprawionej wieprzowiny. Następnie ciasno zawiń całość. Obwiąż roladę z boczku grubą, bawełnianą nicią.
- Roladę z boczku wstaw w brytfance do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 70 minut. Po upieczeniu mięsa odstaw je do ostygnięcia.
i gotowe! Rolada najlepiej smakuje w towarzystwie ćwikły lub chrzanu.