Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
BBI
|
aktualizacja

Dużo szybszy niż tradycyjny bigos. Nie uwierzysz, z czego go przyrządzisz

11
Podziel się:

To idealny przepis dla niecierpliwych fanów bigosu i potraw z dodatkiem zasmażanej kapusty. W roli głównej - tania i ogólnodostępna kapusta pekińska. W połączeniu z odrobiną boczku to danie za grosze przyrządzimy w kwadrans.

Dużo szybszy niż tradycyjny bigos. Nie uwierzysz, z czego go przyrządzisz
Kapusta pekińska z boczkiem świetnie zastąpi bigos (Pixabay, pixabay)

Kapusta pekińska dostępna jest o każdej porze roku w większości sklepów spożywczych zaledwie za kilka złotych. Jest dużo delikatniejsza od klasycznych odmian kapust przyrządzanych w Polsce, dlatego czas obróbki termicznej w tym przypadku jest o wiele krótszy. To dobra wiadomość dla niecierpliwych kucharzy i tych, którzy swoje posiłki planują z ołówkiem w ręku.

Kapusta pekińska po wiejsku, to danie o wiele tańsze od tradycyjnego bigosu, za to równie sycące i świetnie pasujące jako dodatek do chleba lub ziemniaków. Jak ją przyrządzić?

Kapusta pekińska po wiejsku. Potrzebne składniki:

  • główka kapusty pekińskiej
  • 300 gram boczku wędzonego
  • pół szklanki wrzątku
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • przyprawy

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać

Kapusta pekińska po wiejsku. Sposób przyrządzania:

  • Kapustę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na sitku. Następnie poszatkować w cienkie paseczki.
  • Boczek wędzony pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i zrumienić do wyczuwalnej chrupkości. Najlepiej wykorzystać do tego głębszy rondel lub znany z azjatyckiej kuchni wok. Tak, aby później zmieściła się do niego cała potrawa.
  • Tak przygotowane skwarki zebrać z patelni i dorzucić do poszatkowanej kapusty.
  • Następnie na jeszcze ciepłą patelnię, pozostałą po smażeniu boczku wlać wrzątek i ocet winny.
  • Gdy ciecze wejdą w reakcję, na patelnię dorzucić kapustę ze skwarkami, porządnie wymieszać. Gdy kapusta namięknie i dokładnie wymiesza się z płynem, zdjąć z ognia, przyprawić do smaku.
  • Podawać z chlebem, grillowanym kawałkiem mięsa lub ziemniakami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(11)
Specjalistka
3 tyg. temu
Robię często, ale to nie jest substytut bigosu tylko gotowanej młodej, białej kapusty i właśnie ją zastępuję poza sezonem kapustą pekińską. Smak nie do odróżnienia, prawdziwa pychotka. Pod koniec gotowania dodać dużo posiekanego koperku. Polecam.
Specjalistka
3 tyg. temu
Robię często, ale to nie substytut bigosu, tylko młodej, białej kapusty i właśnie ją zastępuję poza sezonem kapustą pekińską. Pod koniec gotowania dodać dużo posiekanego koperku. Wychodzi pychotka.
dziadek56
3 tyg. temu
Bigos to nie jest potrawa robiona na chybcika . Moja mama robiła bigos zimą i najlepszy był w kulebiaku na Wielkanoc . Bigos to co najmniej miesiąc . To co tu zapodaja to kapusta
Obywatel
3 tyg. temu
Im dłużej gotowany tym lepszy pewnych rzeczy nie da się oszukać
Muc
3 tyg. temu
A ja gotuję bigos na golące 1,5 kg, kościach wędzonych 1kg i mięsnych żebrach trójkątach 2 kg dodaje tez swojską kiełbasę 1 kg, miód w gębie , gotuję bigos przez dwa dni na małym ogniu
florek
3 tyg. temu
boczek smażyć na oleju, ludzie co za idiotyzm
ewidentnie wi...
3 tyg. temu
Taki bigos to nie bigos , to namiastka bigosu .
aneta
3 tyg. temu
Prawdziwy bigos robi się z kapusty koszonej i gotuje się długo i dodaje się dużej ilości mięsa a nie kiełbasy najtańszej , kiedyś u kogoś jadłam i mówiła spróbuj jaki pyszny bigos zrobiłam ale się uśmiałam raz że to nie był bigos tylko kapusta trochę podgotwana i jeszcze jaka kwaśna i dodana tylko kiełbasa i trochę przecieru pomidorowego, zaprosiłam na swój bigos ale ja długo gotuję , wcześniej mięso podsmażam karczek, łopatkę, i szynkę, jak już jest ugotowana dobrze kapusta do dopiro na samym końcu dodaję mięso usmażone
Futik
3 tyg. temu
Rzeczywiście nie wierzę - bigos z kapusty. Szok !!!
O!!!
3 tyg. temu
Chyba będzie lepsza ; włoska do gołąbków , grubo krojona z drobno krojoną kiełbasą choriso !!! i i ajwarem
Janka
3 tyg. temu
Ale wtedy to już nie jest bigos. Mimo, że może być nawet smaczne. Tradycja zobowiązuje.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić