Dużo szybszy niż tradycyjny bigos. Nie uwierzysz, z czego go przyrządzisz

13

To idealny przepis dla niecierpliwych fanów bigosu i potraw z dodatkiem zasmażanej kapusty. W roli głównej - tania i ogólnodostępna kapusta pekińska. W połączeniu z odrobiną boczku to danie za grosze przyrządzimy w kwadrans.

Dużo szybszy niż tradycyjny bigos. Nie uwierzysz, z czego go przyrządzisz
Kapusta pekińska z boczkiem świetnie zastąpi bigos (Pixabay, pixabay)

Kapusta pekińska dostępna jest o każdej porze roku w większości sklepów spożywczych zaledwie za kilka złotych. Jest dużo delikatniejsza od klasycznych odmian kapust przyrządzanych w Polsce, dlatego czas obróbki termicznej w tym przypadku jest o wiele krótszy. To dobra wiadomość dla niecierpliwych kucharzy i tych, którzy swoje posiłki planują z ołówkiem w ręku.

Kapusta pekińska po wiejsku, to danie o wiele tańsze od tradycyjnego bigosu, za to równie sycące i świetnie pasujące jako dodatek do chleba lub ziemniaków. Jak ją przyrządzić?

Kapusta pekińska po wiejsku. Potrzebne składniki:

  • główka kapusty pekińskiej
  • 300 gram boczku wędzonego
  • pół szklanki wrzątku
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • przyprawy

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać

Kapusta pekińska po wiejsku. Sposób przyrządzania:

  • Kapustę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na sitku. Następnie poszatkować w cienkie paseczki.
  • Boczek wędzony pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i zrumienić do wyczuwalnej chrupkości. Najlepiej wykorzystać do tego głębszy rondel lub znany z azjatyckiej kuchni wok. Tak, aby później zmieściła się do niego cała potrawa.
  • Tak przygotowane skwarki zebrać z patelni i dorzucić do poszatkowanej kapusty.
  • Następnie na jeszcze ciepłą patelnię, pozostałą po smażeniu boczku wlać wrzątek i ocet winny.
  • Gdy ciecze wejdą w reakcję, na patelnię dorzucić kapustę ze skwarkami, porządnie wymieszać. Gdy kapusta namięknie i dokładnie wymiesza się z płynem, zdjąć z ognia, przyprawić do smaku.
  • Podawać z chlebem, grillowanym kawałkiem mięsa lub ziemniakami.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić