Dużo szybszy niż tradycyjny bigos. Nie uwierzysz, z czego go przyrządzisz

To idealny przepis dla niecierpliwych fanów bigosu i potraw z dodatkiem zasmażanej kapusty. W roli głównej - tania i ogólnodostępna kapusta pekińska. W połączeniu z odrobiną boczku to danie za grosze przyrządzimy w kwadrans.

Kapusta pekińska z boczkiem świetnie zastąpi bigosKapusta pekińska z boczkiem świetnie zastąpi bigos
Źródło zdjęć: © Pixabay | pixabay

Kapusta pekińska dostępna jest o każdej porze roku w większości sklepów spożywczych zaledwie za kilka złotych. Jest dużo delikatniejsza od klasycznych odmian kapust przyrządzanych w Polsce, dlatego czas obróbki termicznej w tym przypadku jest o wiele krótszy. To dobra wiadomość dla niecierpliwych kucharzy i tych, którzy swoje posiłki planują z ołówkiem w ręku.

Kapusta pekińska po wiejsku, to danie o wiele tańsze od tradycyjnego bigosu, za to równie sycące i świetnie pasujące jako dodatek do chleba lub ziemniaków. Jak ją przyrządzić?

Kapusta pekińska po wiejsku. Potrzebne składniki:

  • główka kapusty pekińskiej
  • 300 gram boczku wędzonego
  • pół szklanki wrzątku
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • przyprawy

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać

Kapusta pekińska po wiejsku. Sposób przyrządzania:

  • Kapustę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na sitku. Następnie poszatkować w cienkie paseczki.
  • Boczek wędzony pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i zrumienić do wyczuwalnej chrupkości. Najlepiej wykorzystać do tego głębszy rondel lub znany z azjatyckiej kuchni wok. Tak, aby później zmieściła się do niego cała potrawa.
  • Tak przygotowane skwarki zebrać z patelni i dorzucić do poszatkowanej kapusty.
  • Następnie na jeszcze ciepłą patelnię, pozostałą po smażeniu boczku wlać wrzątek i ocet winny.
  • Gdy ciecze wejdą w reakcję, na patelnię dorzucić kapustę ze skwarkami, porządnie wymieszać. Gdy kapusta namięknie i dokładnie wymiesza się z płynem, zdjąć z ognia, przyprawić do smaku.
  • Podawać z chlebem, grillowanym kawałkiem mięsa lub ziemniakami.
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę