Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Aleksandra Lewandowska
Aleksandra Lewandowska
|

Ten syrop zrobisz sam. Chorobę zatrzymuje już przy pierwszych objawach

2
Podziel się:

Gorący syrop imbirowy z dodatkiem miodu i kurkumy potrafi błyskawicznie rozprawić się z niejednym przeziębieniem. Podnosi odporność, oczyszcza płuca i działa kojąco na kaszel. Jeżeli poczujecie pierwsze objawy infekcji, warto go zastosować od razu.

Ten syrop zrobisz sam. Chorobę zatrzymuje już przy pierwszych objawach
Syrop imbirowy to naturalny lek (Getty Images, All Nea / 500px)

Naturalny syrop imbirowy jest dobrze znanym sposobem na przeziębienie. Nie tylko rozgrzeje organizm, lecz także skutecznie zabije wszystkie zarazki, bez konieczności zastosowania innych leków. Najlepiej jest go pić przez cały okres jesienno-zimowy, aby utrzymać zdrowie i odporność, a tym samym nie musieć walczyć z męczącą infekcją.

Syrop imbirowy to naturalny lek

W przypadku początków przeziębienia syrop imbirowy należy wypić przynajmniej dwa razy dziennie. Dzięki zawartości wielu witamin i licznych składników odżywczych zaczyna on działać pozytywnie na organizm już w niecałą dobę. Pomaga także przy grypie, gorączce, bólu gardła, nieżycie nosa oraz oczyszczaniu płuc i oskrzeli ze śluzu.

Syrop imbirowy poprawia również ukrwienie i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Rozgrzewa całe kończyny, dzięki czemu świetnie sprawdza się przy marznących dłoniach i stopach oraz... w walce z zaparciami. Tak! Imbir naturalnie poprawia trawienie, wpływając pozytywnie na pracę żołądka i jelit oraz pomaga w oczyszczaniu z toksyn całego organizmu. Jeżeli walczycie z biegunkami, wtedy także zadziała, usuwając wirusy z jelit.

Przepis na syrop imbirowy

Składniki:

- korzeń imbiru o długości 5 cm,

- cytryna średniej wielkości,

- kilka łyżek miodu,

- 1/2 łyżeczki kurkumy,

- szklanka wrzącej wody.

Pierwszym i najważniejszym krokiem jest obranie imbiru oraz pokrojenie go w plastry bądź drobną kostkę. Następnie należy włożyć imbir do garnka i zalać wodą oraz wsypać pół łyżeczki kurkumy. Taką miksturę gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, a potem odstawiamy na bok i czekamy, aż wystygnie.

Ważne! Wody z imbirem nie zagotowujemy do wrzenia, bo może to zniszczyć zawartą w nim witaminę C.

Schłodzony napar przelewamy do szklanki (lub słoiczka, jeżeli nie chcemy go pić od razu) i, mieszając, dodajemy sok z cytryny. Pijemy go po łyżce codziennie bądź dodajemy do ulubionej herbaty.

Zobacz także: Rozgrzewające napoje na jesień. Nie tylko herbata

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
WP Kuchnia
KOMENTARZE
(2)
Dgh
9 miesięcy temu
Miodu też się nie gotuje ani nie zalewa wrzątkiem ani gorąca woda !!!
szon
9 miesięcy temu
a co z miodem?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić