Aldona Brauła
Aldona Brauła| 

Takich leniwych jeszcze nie jadłeś. Przepis na nową wersja klasyka polskiej kuchni

2

Kluski leniwe zna i lubi chyba każdy. Twaróg, jajka i mąka i mamy gotowy obiad lub deser. Warto jednak spróbować wersji bananowej, która jest jeszcze smaczniejsza.

Takich leniwych jeszcze nie jadłeś. Przepis na nową wersja klasyka polskiej kuchni
(Pixabay)

Bananowe kluski leniwe nie różnią się zbytnio od tradycyjnej wersji. Składniki są tak samo proste w zdobyciu, a przyrządzenie nie sprawi nikomu kłopotu. Nowa wersja leniwych jest jednak słodsza i będzie idealnym deserem.

Bananowe leniwe. Potrzebne składniki

  • 500 g twarogu
  • 1 duży banan
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • cynamon/cukier do posypania

Bananowe leniwe. Sposób wykonania:


  • twaróg oraz banana rozgnieć widelcem
  • dodaj mąkę, jajko i wyrób z tego ciasto (podsypuj mąką jeśli ciasto będzie zbyt klejące)
  • wyrobione ciasto formuj w kształt klusek
  • zagotuj wodę w garnku i wrzucaj kluski na wrzątek
  • gotuj przez pół minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  • gotowe kluski można podawać z masłem, posypane cynamonem lub cukrem

Gotowe, smacznego! Spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaki z ciasta francuskiego.

Zobacz także: Pyszne naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić