Takich leniwych jeszcze nie jadłeś. Przepis na nową wersja klasyka polskiej kuchni
Kluski leniwe zna i lubi chyba każdy. Twaróg, jajka i mąka i mamy gotowy obiad lub deser. Warto jednak spróbować wersji bananowej, która jest jeszcze smaczniejsza.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Bananowe kluski leniwe nie różnią się zbytnio od tradycyjnej wersji. Składniki są tak samo proste w zdobyciu, a przyrządzenie nie sprawi nikomu kłopotu. Nowa wersja leniwych jest jednak słodsza i będzie idealnym deserem.
Czytaj także: Przepis na bezy bez pieczenia. Gotowe w 3 minuty
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Bananowe leniwe. Potrzebne składniki
- 500 g twarogu
- 1 duży banan
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- cynamon/cukier do posypania
Bananowe leniwe. Sposób wykonania:
- twaróg oraz banana rozgnieć widelcem
- dodaj mąkę, jajko i wyrób z tego ciasto (podsypuj mąką jeśli ciasto będzie zbyt klejące)
- wyrobione ciasto formuj w kształt klusek
- zagotuj wodę w garnku i wrzucaj kluski na wrzątek
- gotuj przez pół minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- gotowe kluski można podawać z masłem, posypane cynamonem lub cukrem
Czytaj także: Przepis na domowe krówki. Miękkie i ciągnące
Gotowe, smacznego! Spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaki z ciasta francuskiego.
Źródło artykułu: o2pl