aktualizacja 

Te gołąbki nie mają mięsa a smakują wyśmienicie! Spróbuj przepisu babci Marysi

27

Gołąbki można przyrządzić na setki sposobów. Te najsmaczniejsze wcale nie są przeznaczone dla wegetarian. Głównym składnikiem gołąbków wg. babci Marysi są kasza i ziemniaki!

Te gołąbki nie mają mięsa a smakują wyśmienicie! Spróbuj przepisu babci Marysi
Kucharz często korzysta z przepisów swojej babci (Instagram, Pixabay)

Tomasz Strzelczyk lata temu wyjechał do Danii, jednak zawsze marzył o powrocie do Polski. Okazją do tego był udział w IV edycji programu MasterChef. Strzelczyk dotarł do finałowej piątki. Dziś prowadzi na YouTube kanał "OddaszFartucha", gdzie dzieli się swoimi przepisami. Często też korzysta z wiedzy swojej ukochanej babci Marysi, która jest prawdziwą skarbnicą, jeśli chodzi o przepisy sprzed lat.

Jednym z ciekawszych dań, jakie kucharz wykonał pod okiem swojej babci, były gołąbki bez mięsa.

Gołąbki bez mięsa według babci Marysi - składniki:

  • pół kilo kaszy jęczmiennej grubej,
  • pół kilo surowych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • garść suszonych grzybów,
  • pół litra bulionu warzywnego + woda z parzenia liści,
  • masło do smażenia,
  • 1 kapusta,
  • sól i pieprz.

Gołąbki bez mięsa według babci Marysi - sposób przyrządzenia:

  • Do garnka wlej wodę, dosyp soli i wlej odrobinę oleju. Dzięki temu, że w wodzie znajduje się tłuszcz liście kapusty będą lepiej odchodzić.
  • Z kapusty wytnij głąb i tak wyciętą wsadź do garnka. Pamiętaj aby umiejscowić ją otworem do dna. Przykryj przykrywką i gotuj około 10 minut.
  • Po tym czasie odwróć warzywo do góry otworem i wyjmij odchodzące od niego liście.
  • Z ugotowanych liści delikatnie wytnij twardsze miejsca i pozostaw je do przestygnięcia.
  • Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na odrobinie masełka. Ziemniaki również obierz, wypłucz i zetrzyj na małych oczkach.
  • Masę ziemniaczaną przeciśnij przez gazę lub ścierkę, odciskając całą wytworzoną wodę.
  • Kaszę ugotuj i dodaj do niej kartofle.
  • Grzyby ugotuj i drobno posiekaj. Wody po grzybach nie wylewaj, przyda się do gotowania gołąbków. Dodaj je do naczynia z kaszą i przypraw.
  • Do farszu wbij jajka, wsyp podsmażoną cebulkę i dokładnie wymieszaj.
  • Teraz czas na robienie gołąbków. Farsz umieść na liściu i dokładnie zawiń.
  • Po przygotowaniu gołąbków ugotuj je. Na dno garnka umieść liście z wyciętego głąba i skrawki z liści. Na tak wyłożonym dnie umieść gołąbki. Zalej wszystko wodą z grzybów, bulionem i dolej wodę. Na górę umieść kilka liści kapusty.
  • Gołąbki gotuj przez około 2 godziny.

i gotowe! Gołąbki podawaj polane olejem i smażoną cebulką.

Zobacz także: Smacznego: przepis na deser chia z mlekiem kokosowym i mango
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić