Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Ten deser cię zadziwi. Przepis na pudding chlebowo-maślany. Palce lizać!

3

Angielski pudding to idealna propozycja dla osób, którym znudziły się już "tradycyjne" desery. Stanowi nie tylko smakowitą, lecz także prostą w przygotowaniu alternatywę dla codziennej kuchni. Sprawdza się szczególnie w chłodniejsze pory roku.

Ten deser cię zadziwi. Przepis na pudding chlebowo-maślany. Palce lizać!
Pudding chlebowo-maślany to idealny deser na jesienne chłody (Getty Images, Gary Woods , EyeEm)

Pudding chlebowo-maślany może przygotować nawet amator. Wystarczy, że będzie ściśle trzymać się przepisu, a uzyska rozpływającą się w ustach potrawę. Gałka muszkatołowa nadaje deserowi korzennego posmaku.

Pudding chlebowo-maślany: potrzebne składniki

  • 1/4 kostki masła
  • 6 cienkich kromek białego chleba
  • 1/3 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki gałki muszkatołowej
  • pół litra tłustego mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki

Pudding chlebowo-maślany: sposób przygotowania

  • Od wszystkich kromek chleba delikatnie odetnij skórki, a następnie pokrój je w trójkąty i posmaruj z jednej strony masłem.
  • Ułóż kromki chleba w blaszce, którą uprzednio wysmarujesz masłem lub wyłożysz papierem do pieczenia. Później posyp je rodzynkami, cynamonem oraz gałką muszkatołową.
  • Mleko i śmietanę podgrzewaj w garnuszku, aż zaczną wrzeć. W oddzielnym naczyniu roztrzep jajka z cukrem pudrem.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a następnie wstaw do środka blaszkę z chlebkami.

Piecz chlebek przez około 30 do maksymalnie 40 minut. Wyjmij naczynie, kiedy masa na wierzchu stanie się twarda i nabierze złocistego odcienia.

Zobacz także: Zobacz też: Pyszne naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić