Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Przepis na ciasteczka maślane domowej roboty. Kruche i przepyszne

9

Ciasteczka maślane cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością od lat. Są chrupkie, a zarazem bardzo puszyste. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane – najważniejszy składnik stanowi świeże i zimne masło.

Przepis na ciasteczka maślane domowej roboty. Kruche i przepyszne
Przepis na ciasteczka maślane domowej roboty (Getty Images, ligora)

Ciasteczka maślane są idealną propozycją, jeśli mamy ochotę na słodką przekąskę. Świetnie sprawdzą się również w przypadku, kiedy wpadną do nas niespodziewani goście.

Przepis na ciasteczka maślane domowej roboty. Potrzebne składniki

  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kostki masła – koniecznie zimnego
  • 3 żółtka

Przepis na ciasteczka maślane domowej roboty. Sposób przygotowania

  • Umieść w misce całą mąkę, sól, cukier oraz proszek do pieczenia.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie sypkie produkty, a następnie dodaj do nich żółtka i masło.
  • Ugniataj ciasto, dopóki nie stworzy jednolitej masy. Jeśli będzie kleiło się do rąk, możesz posypać jego wierzch cienką warstwą mąki.
  • Rozwałkuj ciasto przy pomocy wałka, a następnie wytnij foremkami ciasteczka.
  • Umieść ciastka na blaszce. Żeby ciastka nie przywarły do spodu, wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem.

Ciasteczka należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Powinny być gotowe po upływie około 10-15 minut. Jeśli masz ochotę, posmaruj ich wierzch czekoladą lub lukrem.

Zobacz także: Zobacz też: Sos czereśniowy. Prosty i zdrowy przepis
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić