aktualizacja 

Ten składnik zmienia wszystko. Gessler daje go do placków ziemniaczanych

13

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Magda Gessler podzieliła się swoimi wskazówkami, jak przyrządzić je najlepiej. Słynna restauratorka dodaje jeden bardzo ważny składnik.

Ten składnik zmienia wszystko. Gessler daje go do placków ziemniaczanych
Placki ziemniaczane. (AKPA, Pixabay)

Placki ziemniaczane to danie, które zna i kocha każdy. Nie każdy jednak potrafi je dobrze przyrządzić. Co zrobić, aby placki zawsze były chrupiące, ale jednocześnie delikatne i puszyste? Swoimi wskazówkami podzieliła się Magda Gessler. Słynna restauratorka dodaje do masy ziemniaczanej jeden składnik, który wszystko zmienia i gwarantuje, że placki się udadzą za każdym razem. Jest nim śmietana, która do ciasta powinna trafić, jeszcze nim wrzucimy je na patelnię.

Placki ziemniaczane. Potrzebne składniki:


  • 1 kilogram ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • pieprz
  • przyprawa do ziemniaków i frytek

Placki ziemniaczane. Sposób wykonania:

  • obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
  • masę przełóż na sitko ustawione na naczyniu i odciśnij
  • przełóż masę do miski i dodaj jajka, mąkę oraz czosnek
  • z naczynia, do której były odsączane ziemniaki zlej nadmiar wody i zostaw osadzoną na dnie skrobię ziemniaczaną
  • skrobię dodaj do masy z 1 łyżką śmietany
  • całość dopraw solą oraz pieprzem i smaż z obu stron na złoty kolor
  • placki po usmażeniu przekładaj na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
  • placki podawaj je ze śmietaną lub jogurtem
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić