Truskawki straciły świeżość? Zrób z nich orzeźwiający napój

1

Na pewno zdarzyło wam się, że truskawki czy jagody z powodu wysokich temperatur lub złego przechowywania zaczęły tracić świeżość. Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucajcie! Można z nich zrobić pyszny i orzeźwiający napój, idealny na upały.

Truskawki straciły świeżość? Zrób z nich orzeźwiający napój
Przepis na napój z przejrzałych letnich owoców. (Getty Images)

Latem zerwane truskawki i jagody szybko przejrzewają, stają się miękkie i mało apetyczne. To jednak nie powód, by je wyrzucać. Owocom można dać drugie życie, przemieniając je w pyszny, chłodzący napój.

Przepis na napój z przejrzałych letnich owoców. Potrzebne składniki:

  • Truskawki lub jagody
  • ½ łyżki miodu lub syropu klonowego na 100 g owoców
  • Szczypta soli morskiej
  • 250 ml wody na 100 g owoców
  • Do podania: lód, ćwiartka limonki, gałązka mięty

Przepis na napój z przejrzałych letnich owoców. Sposób przygotowania:

  • Włóż wszystko do czystego słoika, zamknij i wstrząśnij. Pozostaw do fermentacji, energicznie mieszając dwa lub trzy razy dziennie;
  • Po kilku dniach, gdy mieszanina ściemnieje i zacznie musować, przelej do butelek i zamknij. Pozostaw na dwa dni, aż zacznie mocno musować (czas fermentacji będzie się różnić w zależności od temperatury pokojowej);
  • Zapobiegaj nadmiernemu nagazowaniu butelek (a tym samym ryzyku wybuchu), otwierając je codziennie i wypuszczając nadmiar gazu;
  • Po takim przygotowaniu napój przechowuj w lodówce.

Napój podawaj z lodem, limonką lub cytryną i miętą - wszystko zależy od twoich preferencji. Odcedzone z płynu owoce można zachować i dodać do owsianki, naleśników lub gofrów. Smacznego!

Zobacz także: Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić