Przepis na lody bananowe. Wystarczą dwa składniki i jesz pyszny deser!

23

Najgorętsze letnie upały dopiero przed nami. Warto więc zawczasu zaopatrzyć się w pyszne lody, które pozwolą skutecznie ochłodzić się nawet w taki dzień. Doskonałą propozycją są te o smaku bananowym. Do ich przygotowania wystarczą dwa składniki.

Przepis na lody bananowe. Wystarczą dwa składniki i jesz pyszny deser!
Lody bananowe niezwykle łatwo przygotować, a wykonane zgodnie z przepisem wprost rozpływają się w ustach. (Getty Images)

Lody bananowe są nie tylko łatwe w przygotowaniu, lecz także niskokaloryczne. Pamiętajmy, że do ich wykonania konieczne jest użycie dojrzałych owoców – w innym wypadku efekt może nas rozczarować.

Przepis na lody bananowe – potrzebne składniki

  • trzy dojrzałe banany
  • trzy łyżki śmietanki 30-procentowej (tradycyjnej lub wegańskiej)

Przepis na lody bananowe – sposób przygotowania

  • Umyj, a następnie obierz banany, pamiętając o odcięciu czarnej końcówki.
  • Pokrój banany w cienkie plasterki, przełóż do plastikowego pudełka z pokrywką i wstaw do zamrażarki.
  • Gdy banany będą już zamrożone (po ok. 4-6 godzinach), przełóż je do innego naczynia i zalej śmietanką.
  • Zblenduj banany ze śmietanką, aż utworzą gładką masę. Jeżeli owoce okażą się zbyt twarde, odczekaj chwilę, aby trochę się rozmroziły.

Lody bananowe są gotowe – nie ma potrzeby ich ponownego mrożenia po zblendowaniu ze śmietanką. Jeśli czujesz taką potrzebę, przed podaniem możesz posypać deser rodzynkami, orzechami, a nawet dodać sos - np. o smaku toffi.

Zobacz także: Zobacz też: Lody o smaku śledzia. Będą hitem lata?
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić