Tymi ciasteczkami zajadaliśmy się w dzieciństwie! Jak zrobić je w domu?

9

Kruche ciasteczka o charakterystycznym kształcie można dostać właściwie w każdym sklepie spożywczym. Jednak najlepsze są te domowe, maślane z aromatem cytryny. Każdy z nas może je zrobić we własnym domu. Potrzebna jest nam tylko... maszynka do mięsa!

Tymi ciasteczkami zajadaliśmy się w dzieciństwie! Jak zrobić je w domu?
Dzięki temu przepisowi znów będziesz mieć powód, by używać maszynki do mięsa (wikimedia commons, Emmanuel BRUNNER)

W obecnych czasach coraz więcej osób kupuje już zmielone mięso. Przez to maszynki do mięsa, kiedyś tak powszechne w każdym domu, stoją na boku w kuchni i się kurzą. Tymczasem można im nadać drugie życie i wykorzystać do upieczenia pysznych domowych ciasteczek.

Ciastka z maszynki - składniki (na ok. 120 ciastek):

  • 1 kg mąki pszennej (lub 875 g, jeśli chcesz przygotować wersję kakaową),
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 żółtek,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 100 g smalcu,
  • 2 opakowania cukru waniliowego (ewentualnie jako zamiennik 2 łyżeczki esencji waniliowej),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • skórka otarta z cytryny,
  • cukier puder do dekoracji
  • do wersji kakaowej: 125 g kakao

Ciastka z maszynki - sposób przygotowania

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  • Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło, smalec, cukier, wanilię i proszek do pieczenia, kakao (jeśli robisz kakaowe ciasteczka) i całość posiekaj.
  • Dodaj żółtka, śmietanę i skórkę z cytryny.
  • Zagnieć ciasto. Musi być nieco twarde, by nie straciło kształtu podczas wyciskania przez maszynkę.
  • Podziel ciasto na kilka mniejszych porcji. Przeciśnij je przez maszynkę, formując podłużne ciasteczka.
  • Ułóż ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz ciasteczka w dobrze nagrzanym piekarniku, przez ok. 12 minut w 180 stopniach.
  • Wystudzone ciastka oprósz cukrem pudrem

i gotowe! Przyrządzenie tych ciasteczek powinno zająć nie więcej, jak godzinę. Najlepiej przechowywać je w zamkniętym pudełku - wtedy dłużej zachowają świeżość.

Zobacz także: Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić