"Michałek". Przepis na ciasto o smaku cukierków z dzieciństwa

2

Ten pyszny przekładaniec z dodatkiem popularnych cukierków z pewnością zadowoli wasze podniebienia. Kakaowo-śmietankowe ciasto świetnie sprawdzi się w charakterze tortu, gdy zdarzy nam się zapomnieć o urodzinach znajomej bądź kolegów z pracy.

"Michałek". Przepis na ciasto o smaku cukierków z dzieciństwa
"Michałek". Przepis na ciasto o smaku cukierków z dzieciństwa (Pixabay)

Wystarczy mikser, dwie miski i kilka ulubionych składników, by przygotować ciasto o uroczej nazwie "Michałek". Delikatne kawowe biszkopty, można nasączyć likierem lub odrobiną wiśniówki, przez co zyskają głęboki, wielowymiarowy smak.

Ciasto "Michałek". Potrzebne składniki

Biszkoptowy spód:

  • 5 jajek (oddziel białka od żółtek)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • opcjonalnie - słodki alkohol do nasączenia biszkopta

Śmietankowa masa:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • opakowanie serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka w proszku (najlepiej odtłuszczonego)
  • kilkanaście sztuk cukierków Michałków

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Jak przygotować pyszny tort naleśnikowy?

Ciasto "Michałek". Sposób przygotowania

  • Ubij białka jajek na sztywną masę, stopniowo dosypując cukier. Wlej żółtka i miksuj na możliwie najniższych obrotach. Dosyp obie mąki i kakao, wyrób na gładka masę i wyłóż na tortownicę.
  • Ciasto wypiekaj w 170 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. Po upieczeniu, ostudź (uwaga na przeciągi) i przekrój w poprzek na dwa równe blaty. Umieść jeden ponownie na dnie blachy.
  • Teraz czas na masę. Ubij na sztywno śmietankę i połącz z serkiem. Gdy krem będzie sztywny, dodaj pokruszone cukierki i wyrabiaj np. drewnianą łyżką.
  • Masę rozsmaruj na czekoladowym blacie, pokryj kolejną warstwą kremu.
  • Całość można ozdobić kleksami śmietanki (jak wuzetkę).

Gotowe. Nie było trudno, prawda? Teraz najwyższa pora rozkoszować się pysznym ciastem z dodatkiem Michałków. Smacznego!

Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić