Przepis sprzed ponad 100 lat. To dziś prawdziwy rarytas

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby naleśników. Przepisów na te mączne placki jest bardzo wiele, ale jeden spośród nich jest wyjątkowy. To tradycyjna receptura z 1914 roku na naleśniki ze słodką masą migdałową i aksamitnym sosem waniliowym. Z pewnością zakochacie się w wyśmienitym daniu, które przygotowywano już przeszło 100 lat temu.

Przepis na naleśniki sprzed ponad 100 latPrzepis na naleśniki sprzed ponad 100 lat
Źródło zdjęć: © Getty Images | Sokorevaphoto

Naleśniki oczywiście nie są fenomenem naszych czasów. Polskie gospodynie przygotowywały je już przed laty. Trudno się dziwić - naleśniki sprawdzają się zawsze, kiedy brak pomysłu na obiad czy deser. Wystarczy przygotować ciasto i dodać do niego ulubione składniki. W czasach przedwojennych popularnością w Europie cieszył się farsz na bazie migdałów oraz ubitej piany. Całość dopełniał natomiast sos waniliowy. Musicie koniecznie tego spróbować!

Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca

Przepis na naleśniki z masą migdałową z 1914 roku. Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Masa migdałowa:

  • 3 jajka
  • 120 g mielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru

Sos waniliowy:

  • 3 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 laski wanilii (ewentualnie ekstrakt waniliowy)

Przepis na naleśniki z masą migdałową z 1914 roku. Sposób przygotowania

  • Składniki na ciasto zmiksuj na gładką masę. Naleśniki usmaż na niewielkiej ilości oleju..
  • Przygotuj masę migdałową: oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i wymieszaj z migdałami. Otrzymaną masę połącz z pianą.
  • Masę migdałową wyłóż na naleśniki, zwiń je w rulony lub złóż w trójkąciki i smaż przez chwilę na maśle klarowanym.
  • Teraz czas na sos. Zagotuj mleko z 1/4 laski wanilii. Wanilię wyjmij, mleko przestudź.
  • Żółtka utrzyj z cukrem, powoli wlej do nich mleko. Przelej wszystko do rondelka i podgrzej na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

Naleśniki polej sosem i gotowe! Możesz podawać je z sezonowymi owocami i listkiem mięty. Smacznego!

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?