Przepis sprzed ponad 100 lat. To dziś prawdziwy rarytas

14

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby naleśników. Przepisów na te mączne placki jest bardzo wiele, ale jeden spośród nich jest wyjątkowy. To tradycyjna receptura z 1914 roku na naleśniki ze słodką masą migdałową i aksamitnym sosem waniliowym. Z pewnością zakochacie się w wyśmienitym daniu, które przygotowywano już przeszło 100 lat temu.

Przepis sprzed ponad 100 lat. To dziś prawdziwy rarytas
Przepis na naleśniki sprzed ponad 100 lat (Getty Images, Sokorevaphoto)

Naleśniki oczywiście nie są fenomenem naszych czasów. Polskie gospodynie przygotowywały je już przed laty. Trudno się dziwić - naleśniki sprawdzają się zawsze, kiedy brak pomysłu na obiad czy deser. Wystarczy przygotować ciasto i dodać do niego ulubione składniki. W czasach przedwojennych popularnością w Europie cieszył się farsz na bazie migdałów oraz ubitej piany. Całość dopełniał natomiast sos waniliowy. Musicie koniecznie tego spróbować!

Przepis na naleśniki z masą migdałową z 1914 roku. Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Masa migdałowa:

  • 3 jajka
  • 120 g mielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru

Sos waniliowy:

  • 3 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 laski wanilii (ewentualnie ekstrakt waniliowy)

Przepis na naleśniki z masą migdałową z 1914 roku. Sposób przygotowania

  • Składniki na ciasto zmiksuj na gładką masę. Naleśniki usmaż na niewielkiej ilości oleju..
  • Przygotuj masę migdałową: oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i wymieszaj z migdałami. Otrzymaną masę połącz z pianą.
  • Masę migdałową wyłóż na naleśniki, zwiń je w rulony lub złóż w trójkąciki i smaż przez chwilę na maśle klarowanym.
  • Teraz czas na sos. Zagotuj mleko z 1/4 laski wanilii. Wanilię wyjmij, mleko przestudź.
  • Żółtka utrzyj z cukrem, powoli wlej do nich mleko. Przelej wszystko do rondelka i podgrzej na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

Naleśniki polej sosem i gotowe! Możesz podawać je z sezonowymi owocami i listkiem mięty. Smacznego!

Zobacz także: Przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić