Przepis na naleśniki z mascarpone i wiśniami. Palce lizać!

4

Kiedy termometr za oknem wskazuje niską temperaturę, nabieramy większej ochoty na kaloryczne potrawy. Oczywiście, nie należy przesadzać z jedzeniem słodyczy. Naleśniki z mascarpone i wiśniami pomogą nam jednak nie tylko zaspokoić wspomnianą potrzebę, ale i nabrać sił na resztę dnia.

Przepis na naleśniki z mascarpone i wiśniami. Palce lizać!
Naleśniki z mascarpone i wiśniami to idealna propozycja, zarówno na śniadanie, jak i na deser (Materiały prasowe)

Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za jedzeniem naleśników. Sekret popularności tego przysmaku tkwi w mnogości wariantów. Ze smakiem mogą jeść je zarówno wielbiciele tradycyjnej kuchni, jak i wegetarianie, osoby przepadające za wytrawnymi potrawami czy preferujące wersję "na słodko". Wszystko zależy tylko od tego, z jakich składników je przygotujemy.

Naleśniki z mascarpone i wiśniami bez wątpienia zaliczają się do naleśników "na słodko". Mimo że do ich przygotowania konieczne wydaje się użycie produktów odzwierzęcych, wbrew pozorom weganie nie muszą z nich rezygnować — wystarczy, że wykorzystają roślinne lub pozbawione określonych składników zamienniki.

Przepis na naleśniki z mascarpone i wiśniami. Potrzebne składniki

  • szklanka mąki tortowej
  • szklanka mleka
  • dwa jajka
  • szczypta soli
  • duża łyżka białego cukru
  • dwie łyżki kakao w proszku
  • serek mascarpone do smarowania gotowych naleśników
  • garść umytych i wydrylowanych wiśni
  • konfitura wiśniowa


  • 1/5 kostki masła lub łyżka oleju

Przepis na naleśniki z mascarpone i wiśniami. Sposób przygotowania

  • W misce umieść mąkę, cukier, jaka, mleko, sól oraz kakao. Następnie całość miksuj — przy użyciu miksera lub blendera — do momentu uzyskania gładkiej masy, koniecznie bez nawet małych grudek.
  • Rozgrzej patelnię i rozprowadź po niej olej lub masło. Następnie, przy użyciu łyżki wazowej, rozprowadź ciasto.
  • Przewracaj naleśnik, aż obie strony staną się złocistobrązowe. W ten sposób przygotuj wszystkie placuszki.
  • Kiedy naleśniki będą już usmażone, wypełnij wnętrze każdego z nich odrobiną konfitury i mascarpone, a następnie zwiń w trójkąt.

Przysłowiową "wisienką na torcie" będzie udekorowanie naleśników... świeżymi wiśniami. Tak przygotowany przysmak najlepiej smakuje na ciepło. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom.

Zobacz także: Nie tylko na słodko. Trzy pomysły na wytrawne naleśniki
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić