aktualizacja 

Ulubiony omlet cesarza. Banalnie prosty przepis na legendarne danie

16

Kaiserschmarrn to przepis na omlet, który uwielbiał austriacki cesarz Franciszek Józef I. Dziś każdy może poczuć się jak król i cesarz. To banalnie proste danie, które zrobić może każdy.

Ulubiony omlet cesarza. Banalnie prosty przepis na legendarne danie
Kaiserschmarrn je się najczęściej z powidłami i cukrem pudrem lub z cukrem cynamonowym i rodzynkami. (YouTube)

Kaiserschmarrn to jedno z tradycyjnych już dzisiaj austriackich słodkich dań. Legenda głosi, że powstało ono na polecenie cesarza Franciszka Józefa I. Jest również historia, która mówi o tym, że tak naprawdę danie to było małym grzechem żony cesarza Elżbiety. Znana z nienagannej figury wstydziła się przyznać, że ma słabość do tak kalorycznego dania, stąd nazwa omletu na cześć samego Franciszka Józefa I.

Przepis na omlet cesarski. Składniki:

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • cynamon
  • do podania opcjonalnie: powidła śliwkowe/prażone jabłka/rodzynki

Przepis na omlet cesarski. Przygotowanie:

  • Mąkę wymieszaj z mlekiem na gładką masę
  • Do masy dodaj żółtka (zachowaj białko)
  • Białka ubij oddzielnie ze szczyptą soli, dodaj delikatnie do drugiej masy i wymieszaj szpatułką
  • Na patelni rozgrzej masło i wylej przygotowane ciasto, smaż na wolnym ogniu do momentu, aż ciasto od spodu będzie zarumienione
  • Obróć ciasto i smaż tak samo z drugiej strony
  • Za pomocą łopatki przekrajaj ciasto na mniejsze kawałki i smaż jeszcze chwilę obracając kawałki omleta tak, by surowe ciasto w środku się ścięło

Tradycyjnie omlet jest podawany z powidłami śliwkowymi. Doskonale smakuje również posypany cukrem pudrem z cynamonem i rodzinkami lub z prażonymi jabłkami.

Zobacz także: Puszysty omlet bez smażenia. Trik idealny na śniadanie
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić