Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
EKO
|
aktualizacja

Przepis na domowe hot dogi. Szybkie i łatwe w przygotowaniu

4
Podziel się:

Jeśli mamy ochotę na hot doga, nie musimy czekać na otwarcie ulubionego baru. Te przekąski domowej roboty smakują równie dobrze, a nawet lepiej niż przygotowane przez profesjonalistę. W dodatku z pewnością posmakują i ucieszą naszych gości.

Przepis na domowe hot dogi. Szybkie i łatwe w przygotowaniu
Hot dog domowej roboty (Getty Images)

Samodzielne przygotowanie smacznych hot dogów nie wymaga zakupu specjalnych sosów czy przypraw. Nie istnieje także jeden wariant przepisu, którego musimy się ściśle trzymać. To od nas zależy, jakie ulubione warzywa czy rodzaj mięsa dodamy do naszej przekąski.

Przepis na hot doga domowej roboty. Potrzebne składniki:

  • bułki do hot dogów – w takiej liczbie, ile przekąsek zamierzamy przygotować
  • ulubione parówki (w liczbie hot dogów)
  • majonez, keczup i musztarda – możemy zrezygnować z sosu, za którym nie przepadamy
  • ser tarty
  • opcjonalnie: świeże warzywa (do hot dogów pasują m.in. ogórek i cebula)

Przepis na hot doga domowej roboty. Sposób przygotowania

  • Przetnij bułkę wzdłuż, jednak tak, aby obie części pozostawały ze sobą połączone.
  • Posmaruj wnętrze bułki sosami, uważając jednak, aby ich nadmiar nie wypływał na zewnątrz.
  • Jeśli zamierzasz dodać do hot doga warzywa, pamiętaj, żeby najpierw dokładnie je umyć, wysuszyć, pokroić, a jeśli to konieczne – wcześniej obrać. Cebulę dodatkowo warto wcześniej podsmażyć.
  • Ułóż w bułce warzywa, a następnie parówkę. Wierzch posyp serem tartym.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie ułóż hot dogi na papierze do pieczenia lub blaszce. Po około 10 minutach ser powinien się rozpuścić, a bułka – stać zarumieniona i chrupiąca.

Poczekaj, aż hot dogi odrobinę ostygną żeby uniknąć oparzeń. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić, ponieważ najlepiej smakują na ciepło. Przed podaniem posmaruj wierzch sera keczupem.

Zobacz także: Zobacz też: Mistrzowskie burgery w domu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(4)
PaulinaS
2 lata temu
Parówki podgrzewamy w wodzie. Przekrojoną bułkę posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku tak by była chrupiąca, a ser rozpuszczony. Bułkę smarujemy sosami, nakładamy warzywa bądź surówkę, na koniec kładziemy parówkę. Dzięki temu ani sosy ani warzywa nie spadają z bułki podczas konsumowania.
BKK
2 lata temu
Parówki powinny być z wody, by nie były zeschnięte. Do wody można dodać ziela, liścia laurowego, ostrej papryczki, itd. Bułki przekroić, zwilżyć wodą, podgrzewać na patelni, aż będą gorące. Jeśli trzeba, to podlać odrobinę wody, by para zrobiła swoje. Najlepsze wychodzą lekko chrupiące. Parówki w bułki i co kto uważa za stosowne. Smacznego.
Hotdog
2 lata temu
Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bo zazwyczaj wymagają gooodzin pracy...
Ania
2 lata temu
Czy to przepis Pani Ani Lewej
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić