Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na śliwki w koszulkach. Nietypowy sposób na sezonowe owoce

9

Trwa sezon na śliwki. Oprócz surowych owoców prosto z sadu, często wykorzystywane są do deserów. Zamiast zwykłego ciasta ze śliwkami warto przetestować przepis na śliwki w koszulkach. To nietypowy, choć wiekowy sposób na sezonowe owoce.

Przepis na śliwki w koszulkach. Nietypowy sposób na sezonowe owoce
Przepis na śliwki w koszulkach. Nietypowy sposób na sezonowe owoce (Pixabay)

Jesień to czas na śliwki. Sezon trwa mniej więcej od lipca do października. To owoce idealne do przygotowania dżemów i powideł. Świetnie sprawdzą się też do deserów takich jak ciasto z kruszonką czy śliwki w koszulkach. To nietypowy przepis sięgający 1913 roku znaleziony przez jedną z blogerek kulinarnych w przedwojennej książce.

Śliwki w koszulkach to owoce suszone lub świeże zanurzone w smakowitym cieście. Sekretnym składnikiem jest... wino. Choć można je zastąpić wodą, świetnie podkręca smak. Jako uzupełnienie smaku śliwek w koszulkach idealnie sprawdzi się cukier puder lub sos waniliowy. Jak przyrządzić śliwko w koszulkach? Przepis i lista składników znajduje się poniżej.

Przepis na śliwki w koszulkach. Lista składników

  • 400 g śliwek (świeże można w razie potrzeby zastąpić suszonymi)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka białego wina
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 białka
  • cynamon do smaku
  • smalec lub olej do smażenia

Przepis na śliwki w koszulkach. Sposób wykonania

  • do małego garnka wsypać połowę przygotowanej mąki
  • dodać masło i zrumienić wszystko razem
  • zdjąć z ognia
  • dodać resztę mąki
  • dosypać cukier
  • cały czas mieszać
  • podczas mieszania powoli dolewać wino
  • ciasto powinno być jednolitą masą bez grudek
  • dobrze wymieszaną masę odstawić do wystygnięcia
  • śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć z nich pestki
  • białka ubijamy na sztywną pianę
  • delikatnie łączymy je z resztą ciasta
  • na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • połówki śliwek dokładnie obtaczamy w cieście
  • kładziemy na patelnię i smażymy z dwóch stron przez kilka minut, placki powinny się zarumienić
  • położyć na ręczniku papierowym by odsączyć tłuszcz
  • ciepłe placki posypać cukrem pudrem lub polać sosem waniliowym
  • gotowe!
Zobacz także: Gotowane powidła śliwkowe. Przygotuj przed zimą
Autor: WIP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zatonęła łódź z imigrantami. Przeżyła tylko 11-latka. Czekała trzy dni
Wyniki Lotto 11.12.2024 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Ksiądz zginął w wypadku. Wierni przekładają wigilię
Upadek imperium narkotykowego Assada. Czy to koniec ery Captagonu?
Decyzja, która kosztowała go życie. Podjął ją chwilę przed śmiercią
Tysiące ze służbowej karty. Youtuber ujawnia wydatki wiceprezydent Wrocławia
Wszystko jasne. FIFA ogłasza organizatorów MŚ 2030 i 2034
Piękna partnerka piłkarza grozi jego kompanom. "A może ujawnię wiadomości?"
Cios w talibów. Nie żyje Haqqani
Śledztwo w sprawie Kamilka wciąż trwa. W tle śmierć Lwa-Starowicza
Wpadka w TV. Ojciec i syn upokorzyli piłkarza?
Obrońcy Mariupola skazani na dożywocie. Wyrok w Doniecku
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić