Przepis na śliwki w koszulkach. Nietypowy sposób na sezonowe owoce

9

Trwa sezon na śliwki. Oprócz surowych owoców prosto z sadu, często wykorzystywane są do deserów. Zamiast zwykłego ciasta ze śliwkami warto przetestować przepis na śliwki w koszulkach. To nietypowy, choć wiekowy sposób na sezonowe owoce.

Przepis na śliwki w koszulkach. Nietypowy sposób na sezonowe owoce
Przepis na śliwki w koszulkach. Nietypowy sposób na sezonowe owoce (Pixabay)

Jesień to czas na śliwki. Sezon trwa mniej więcej od lipca do października. To owoce idealne do przygotowania dżemów i powideł. Świetnie sprawdzą się też do deserów takich jak ciasto z kruszonką czy śliwki w koszulkach. To nietypowy przepis sięgający 1913 roku znaleziony przez jedną z blogerek kulinarnych w przedwojennej książce.

Śliwki w koszulkach to owoce suszone lub świeże zanurzone w smakowitym cieście. Sekretnym składnikiem jest... wino. Choć można je zastąpić wodą, świetnie podkręca smak. Jako uzupełnienie smaku śliwek w koszulkach idealnie sprawdzi się cukier puder lub sos waniliowy. Jak przyrządzić śliwko w koszulkach? Przepis i lista składników znajduje się poniżej.

Przepis na śliwki w koszulkach. Lista składników

  • 400 g śliwek (świeże można w razie potrzeby zastąpić suszonymi)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka białego wina
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 białka
  • cynamon do smaku
  • smalec lub olej do smażenia

Przepis na śliwki w koszulkach. Sposób wykonania

  • do małego garnka wsypać połowę przygotowanej mąki
  • dodać masło i zrumienić wszystko razem
  • zdjąć z ognia
  • dodać resztę mąki
  • dosypać cukier
  • cały czas mieszać
  • podczas mieszania powoli dolewać wino
  • ciasto powinno być jednolitą masą bez grudek
  • dobrze wymieszaną masę odstawić do wystygnięcia
  • śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć z nich pestki
  • białka ubijamy na sztywną pianę
  • delikatnie łączymy je z resztą ciasta
  • na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • połówki śliwek dokładnie obtaczamy w cieście
  • kładziemy na patelnię i smażymy z dwóch stron przez kilka minut, placki powinny się zarumienić
  • położyć na ręczniku papierowym by odsączyć tłuszcz
  • ciepłe placki posypać cukrem pudrem lub polać sosem waniliowym
  • gotowe!
Zobacz także: Gotowane powidła śliwkowe. Przygotuj przed zimą
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić