Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Lepiej szybko pędź na bazarek! Ten przepis na panierowane kanie to hit!

6

Sezon na grzyby w pełni, a do garnka coś trzeba włożyć. Czubajki kanie to smaczne i niewymagające wiele pracy przy obróbce grzyby. W dodatku idealnie nadają się do zastąpienia oklepanego, niedzielnego schabowego. Z naszym przepisem przygotujesz je dosłownie w kilku krokach.

Lepiej szybko pędź na bazarek! Ten przepis na panierowane kanie to hit!
Panierowane kanie znakomicie sprawdzą się jako odmiana od schabowego (Inne)

Miłośnicy grzybobrania mogą w tym roku liczyć na udane zbiory. Media społecznościowe zalały zdjęcia okazów znajdowanych w polskich lasach. Większość gatunków grzybów wymaga jednak dość czasochłonnej obróbki, aby nadawały się do spożycia.

Na szczęście ten problem nie dotyczy kań. To grzyby, które w bardzo krótkim czasie mogą wylądować na talerzu. Jedną z wielkich zalet tego przepisu jest to, że nie potrzeba wcale wielu składników! Jak przygotować zatem panierowane kanie?

Przepis na panierowane kanie. Potrzebne składniki:

4 duże kanie

3 jajka

2 łyżki bułki tartej (może być bezglutenowa)

olej lub masło do smażenia

sól i pieprz do smaku

Panierowane kanie. Sposób przygotowania:

  1. Wyczyść dokładnie kapelusze grzybów, ponieważ w blaszkach może znajdować się sporo piasku.
  2. Wbij jajka do głębokiego talerza, posól i dobrze wymieszaj.
  3. Obtocz kanie w jajku i bułce tartej. Następnie ponownie zanurz je w jajku i bułce tartej.
  4. Rozgrzej patelnię i dodaj na nią tłuszcz.
  5. Usmaż kanie z obu stron na złocisty kolor, najpierw blaszkami do dołu, a potem do góry.

Przepis na panierowane kanie. To postawa domowej kuchni

Kanie znakomicie sprawdzą się w formie urozmaicenia w każdej kuchni. To popularne i lubiane danie w całej Polsce. Można serwować je zupełnie tak jak kotlety schabowe – z ziemniakami, kopytkami czy ryżem oraz surówką.

Przygotowanie panierowanych kań nie powinno zająć ci więcej niż dosłownie kilka minut. Dodatkowym atutem będą świeże grzyby, które na talerzu będą smakowały zdecydowanie najlepiej. Sprawdzą się jednak i takie kupione na bazarku.

Spróbuj także innych naszych przepisów, w tym na sernik japoński oraz rosół.

Obejrzyj także: Lasy Państwowe pochwaliły się znaleziskami w lesie. Te grzyby rozpozna tylko prawdziwy ekspert

Autor: JKM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Czy ratownicy z Zakopanego popełnili błąd? Starosta tatrzański staje w ich obronie
Nie żyje dr Tomasz Solecki. To on padł ofiarą nożownika w Krakowie
Iga Świątek awansuje do ćwierćfinału turnieju WTA w Madrycie
100 dni Trumpa. Będzie trzecia kadencja? Ameryka podzielona bardziej niż kiedykolwiek
Wyjątkowe sceny w łódzkim ZOO. Foka była świadkiem zaręczyn "Foki"
Nie żyje ceniona pielęgniarka. "Mariolko, na zawsze pozostaniesz w naszej pamięci"
Fatalne wieści. Europa będzie podzielona
Polska uczennica zaginęła w Anglii. Szkoła prosi o pomoc
Niemcy mówią o Polsce. Pada słowo "potęga"
Tragedia w Koninie. Nie żyje matka i niemowlę
Czym wyczyścić ruszt od grilla? Prosty sposób
Leśnicy pokazali ujmujący widok w lesie. "To zupełnie naturalne"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić