W PRL-u wszyscy się tym zajadali. Przepis na pampuchy

28

Te okrągłe i pulchne bułeczki były kiedyś bardzo popularne. Często gościły na polskich stołach. W różnych regionach znane są pod różnymi nazwami. Koniecznie wypróbuj, jak smakują pampuchy, czyli drożdżowe bułki, gotowane na parze.

W PRL-u wszyscy się tym zajadali. Przepis na pampuchy
Pampuchy (Getty Images)

Pampuchy to doskonałe danie, którym niegdyś zajadano się w niemal każdym polskim domu. Zależnie od regionu, mogą być także znane jako pyzy, pyzy drożdżowe, bułki na parze, kluski parowe, parzaki, parowańce, parowce czy buchty. Wyrabia się je z ciasta drożdżowego oraz gotuje na parze.

Pampuchy podaje się na ciepło, na słodko lub na słono. Na słodko najczęściej serwowane są z twarogiem, dżemem lub cukrem. Natomiast na słono funkcjonują jako dodatek do mięs z sosami bądź jako indywidualne danie, np. ze stopionym masłem lub skwarkami.

Pampuchy. Potrzebne składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Pampuchy. Sposób wykonania

  • Drożdże rozpuść w letnim mleku. Dodaj do nich szczyptę cukru oraz mąkę.
  • Rozczyn odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Przesiej pozostałą mąkę i razem z jajkami dodaj do rozczynu.
  • Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia.
  • Do ciasta dodaj masło, szczyptę soli i dalej wyrabiaj.
  • Ciasto odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Z ciasta rób kule, a następnie wykładaj je na stolnicy.
  • Bułki zostaw do wyrośnięcia.
  • Gotuj na parze (dawniej gotowało się je na ściereczkach - np. tetrowych).
Zobacz także: Smacznego! Przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić