Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|

W PRL-u wszyscy się tym zajadali. Przepis na pampuchy

16
Podziel się:

Te okrągłe i pulchne bułeczki były kiedyś bardzo popularne. Często gościły na polskich stołach. W różnych regionach znane są pod różnymi nazwami. Koniecznie wypróbuj, jak smakują pampuchy, czyli drożdżowe bułki, gotowane na parze.

W PRL-u wszyscy się tym zajadali. Przepis na pampuchy
Pampuchy (Getty Images)

Pampuchy to doskonałe danie, którym niegdyś zajadano się w niemal każdym polskim domu. Zależnie od regionu, mogą być także znane jako pyzy, pyzy drożdżowe, bułki na parze, kluski parowe, parzaki, parowańce, parowce czy buchty. Wyrabia się je z ciasta drożdżowego oraz gotuje na parze.

Pampuchy podaje się na ciepło, na słodko lub na słono. Na słodko najczęściej serwowane są z twarogiem, dżemem lub cukrem. Natomiast na słono funkcjonują jako dodatek do mięs z sosami bądź jako indywidualne danie, np. ze stopionym masłem lub skwarkami.

Pampuchy. Potrzebne składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Pampuchy. Sposób wykonania

  • Drożdże rozpuść w letnim mleku. Dodaj do nich szczyptę cukru oraz mąkę.
  • Rozczyn odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Przesiej pozostałą mąkę i razem z jajkami dodaj do rozczynu.
  • Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia.
  • Do ciasta dodaj masło, szczyptę soli i dalej wyrabiaj.
  • Ciasto odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Z ciasta rób kule, a następnie wykładaj je na stolnicy.
  • Bułki zostaw do wyrośnięcia.
  • Gotuj na parze (dawniej gotowało się je na ściereczkach - np. tetrowych).
Zobacz także: Smacznego! Przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(16)
Sober
miesiąc temu
Bardzo lubię na słodko z jagodami, kupuję raz w tygodniu. Miodzio.
Gosc
miesiąc temu
Ulubione dania mojego taty , babcia specjalnie robila dla niego
ewa
miesiąc temu
W Łodzi zawsze takie były, pamiętam je od lat 50-tych, czasami też je robię ale są w sklepach.
zak.opcja nie...
miesiąc temu
Co to za nazwa?????????? To są kluski na parze. Najlepsze są polane stopionym masłem i z jagodami
heh
miesiąc temu
To jest staropolska potrawa, która zajadała się Maryja i mały Jezusek
Marika
miesiąc temu
To czeska potrawa do sosów mięsnych podawana
nuala
2 miesiące temu
w jakim PRLu?to jest potrawa wielkopolska,tzw. parzuchy,podawane na slodko lub z sosami i miesem.
Xyz
2 miesiące temu
Znane w zachodniej Polsce, ja jadłam w NRD na obozie harcerskim, serwowane ze sliwkami z kompotu.
JaPa
2 miesiące temu
U mnie znane i lubiane pod nazwą: parowańce. Z nadzieniem owocowym, jabłkowym lub bez. Przypieczone na patelni lub zaraz po uparowaniu pyyycha! :)
1234
2 miesiące temu
Proponuje aby wrócił PRL,to będzie rąbać kluchy na parze.Niektórym to sie w głowach poprzewracało.Jedzcie sobie jedzenie pojemnikowe przywozone pod drzwi.Smacznego
Jerzy
2 miesiące temu
Kluski na parze robiono na ogół tylko w niedziele, były podawane jak normalne kluski w daniach mięsnych. Jednak prawdziwy przysmak, zwłaszcza na Opolszczyźnie i na Sląsku, stanowiły te kluski polane masłem i posypane cukrem, do których podawano kompot z czarnych jagód. Pycha!
Jacek
2 miesiące temu
Bynajmniej nie wszyscy (się tym zajadali). Ani ja ani nikt z moich znajomych tego nie jadał. Wygląda na jakąś potrawę stricte regionalną. A sądząc ze składu, to ani to zdrowe ani smaczne.
Zbychu
2 miesiące temu
Żadne pampuchy , kluchy na parze itp. To są normalne Pyzy ! Oryginalna gastronomiczna nazwa .
nieprawda z t...
2 miesiące temu
W PRL-u tylko w niektórych rejonach to było znane i jadane, reszta o tym nie słyszała i wcale się tym nie zajadała. Rejony poniemieckojęzyczne, czyli dawne zabory niemieckie/pruskie i austriackie. Kiedyś, na początku lat 80-tych trafiłam na krótko do Cieszyna i tam kucharki gotowały to prawie codziennie. Naprawdę nie wszyscy Polacy z centrum kraju to akceptowali, większość zostawiała na talerzu. Poza kwestią smaku, to bardzo niezdrowe dla tych, którym cukier szkodzi.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić