Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|

Tradycyjne lody na żółtkach. Jak u babci

3
Podziel się:

Jeśli żyliście w PRL-u, na pewno pamiętacie ten waniliowy smak i niesamowitą, kremową konsystencję. Domowe lody wymagają nieco pracy, ale ich smak zdecydowanie jest tego wart. Te tradycyjne lody na żółtkach z pewnością przywołają cudowne wspomnienia z dzieciństwa.

Tradycyjne lody na żółtkach. Jak u babci
Przepis na tradycyjne lody na żółtkach (Getty Images)

Jeszcze kilka dekad temu w sklepach nie można było uświadczyć zamrażarek wypełnionych lodami o najróżniejszych kształtach i rozmaitych smakach, a rzemieślnicze lodziarnie nie wyrastały za każdym rogiem jak grzyby po deszczu, jak ma to miejsce dzisiaj w większych miastach.

Gospodynie domowe musiały improwizować, by zapewnić słodką ochłodę swoim pociechom. Wtedy w ruch szły żółtka, mleko i śmietana, by po chwili powstała pyszna waniliowa masa, gotowa do zmrożenia, a później do pałaszowania bez opamiętania. Spróbujcie tego przepisu na tradycyjne domowe lody, ten smak jest niepowtarzalny!

Przepis na tradycyjne lody na żółtkach jak u babci. Potrzebne składniki

  • 1 litr mleka
  • 8 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300 g śmietany 36 proc.
  • 2 opakowania cukru waniliowego bądź 1 łyżka esencji waniliowej

Przepis na tradycyjne lody na żółtkach jak u babci. Sposób przygotowania

  • Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw, a żółtka utrzyj w misce z cukrem i wanilią, tak jak robi się kogel-mogel
  • Mleko zagotuj i wlej powoli do żółtek, jednocześnie mieszając masę lub miksując
  • Całość przełóż do garnka i zagotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Nie dopuść do zagotowania
  • Kiedy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i ostudź, a następnie dodaj śmietankę i wymieszaj
  • Całość zamroź, po godzinie przemieszaj masę widelcem i włóż z powrotem do zamrażalki. Smacznego!
Zobacz także: Smacznego: przepis na deser chia z mlekiem kokosowym i mango
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
makros
miesiąc temu
To w końcu śmietanę, czy śmietankę, bo to dwa różne technologicznie produkty!!!
marek
miesiąc temu
Całość przełóż do garnka i zagotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Nie dopuść do zagotowania !!! To co w końcu trzeba zrobić!!! Ktoś tu chyba sobie jaja robi!!!
Piter
2 miesiące temu
Najpierw-nie dopuść do zagotowania a potem zagotuj ???. Następnie zamróź a po godzinie zamieszaj i z powrotem włóż do zamrażarki i zamróź ???. Jak nam zamrożone zamieszać ???
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić