Wegetariańska wersja pasztetu. Przepis na pasztet z cukinii

3

Pasztet z cukinii to doskonały pomysł, by wykorzystać sezonowe warzywa. Wegetariański pasztet możesz zaserwować na kolację jak i w ciągu dnia jako zdrowa przekąska.

Wegetariańska wersja pasztetu. Przepis na pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii jest delikatny i aromatyczny

Przepis na pasztet z cukinii jest prosty w wykonaniu. Pasztet ma delikatny smak, dzięki czemu chętnie zjedzą go też dzieci. Możesz pokroić go paski i podawać z pieczywem jak kanapki. Pasztet z cukinii to ciekawa opcja na wykorzystanie cukinii w nieco inny sposób.

Przepis na pasztet z cukinii. Potrzebne składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, po 1 łyżeczce kurkumy, suszonego oregano i papryki w proszku

Przepis na pasztet z cukinii. Sposób przygotowania:

  • Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce ale o mniejszych oczkach
  • Cukinię i cebulę wymieszać w misce, dodać 2 łyżeczki soli i wymieszać. Odstawić na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie bardzo dokładnie odsączyć
  • Do odciśniętej cukinii dodać obraną i drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manny, natkę pietruszki i jajka
  • Doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopi. Masę z cukinii wyłożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, uklepać, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę 20 minut, do zarumienia
Zobacz także: Niezwykłe spaghetti. Dodaj do niego bób
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić