Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Wiedeńska zupa Makłowicza. Z dodatkiem grzybów i ziemniaków

3

Niezwykle obfity sezon grzybowy, który mamy za sobą sprawił, że przynajmniej garść suszonych grzybów w domu ma niemalże każdy. Zatrzęsienie podgrzybków czy maślaków widoczne jest też na targach i w sklepach spożywczych. Warto wykorzystać ich potencjał na przykład w sycącej zupie. Jak przyrządzić ją w wiedeńskim stylu, w swoim przepisie podpowiada Robert Makłowicz.

Wiedeńska zupa Makłowicza. Z dodatkiem grzybów i ziemniaków
Wiedeńska zupa według Roberta Makłowicza (AKPA, Adobe stock)

Wiedeńska zupa z ziemniakami i grzybami według przepisu Roberta Makłowicza, to wspaniałe połączenie staropolskiej kuchni z jesiennymi darami natury. Bogata w aromaty i sycąca zupa na bazie warzyw i mięsa świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie jednogarnkowe.

Wiedeńska zupa. Potrzebne składniki:

  • pół kilograma ziemniaków
  • cebula
  • dwie marchewki
  • pietruszka
  • 100 gram wędzonego boczku (opcjonalnie)
  • pół selera
  • czosnek
  • suszone grzyby (kilka sztuk)
  • bulion warzywny
  • dwie łyżki mąki
  • dwie łyżki oleju
  • dwie łyżki masła klarowanego
  • przyprawy (majeranek, świeżo mielony pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki)
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • ocet jabłkowy

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sposoby na młode ziemniaczki. Zachwycisz nimi całą rodzinę

Wiedeńska zupa. Sposób przygotowania:

  • Grzyby opłucz, zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Następnie podgotuj na wpół twardo w tej samej wodzie.
  • w garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcze (olej i masło klarowane)
  • Cebulę pokrój w pióra, podduś na złoto, dodaj pokrojoną w plastry warzywa (bez ziemniaków) i boczek. Całość podsyp mąką, mieszaj aby nie było grudek.
  • Wlej bulion, dodaj przyprawy, gotuj wolno przez kwadrans. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.
  • Gdy ziemniaki będą miękkie dodaj grzyby i świeże zioła, możesz zupę doprawić łyżką octu.
  • Gorącą zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Byliśmy na urodzinach Radia Maryja. "Nie śpijmy, katolicy, róbmy dzieci!"
Karol Nawrocki zaprzecza związkom z Olgierdem L. "Relacje były publiczne"
Eksplozja w Holandii. Ratownicy walczą z czasem przeszukując gruzy
Niesamowity wyczyn nastolatka z Australii. Pobił rekord Usaina Bolta
Chciał spędzić sylwestra w Krakowie. Został oszukany
Zrobił grób reżysera "Czterdziestolatka". Pokazał imponującą mogiłę młodej Romki
Karol Nawrocki zdradził swoje stanowisko ws. aborcji. "Jestem katolikiem"
Ryanair podpisał nową umowę w Polsce. Połączenie ruszy już od wiosny
Egipskie mumie pod rentgenem. Zaskakujące odkrycia naukowców
Muzeum Auschwitz odzyskuje frekwencję. Do rekordu wciąż jednak daleko
Ksiądz jest załamany. "Sięgamy dna"
Tak zaparkował w Warszawie. I dostał niespodziankę. "Rozbawiła do łez"
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić