Wiedeńska zupa Makłowicza. Z dodatkiem grzybów i ziemniaków
Niezwykle obfity sezon grzybowy, który mamy za sobą sprawił, że przynajmniej garść suszonych grzybów w domu ma niemalże każdy. Zatrzęsienie podgrzybków czy maślaków widoczne jest też na targach i w sklepach spożywczych. Warto wykorzystać ich potencjał na przykład w sycącej zupie. Jak przyrządzić ją w wiedeńskim stylu, w swoim przepisie podpowiada Robert Makłowicz.
Źródło zdjęć: © AKPA | Adobe stock
Wiedeńska zupa z ziemniakami i grzybami według przepisu Roberta Makłowicza, to wspaniałe połączenie staropolskiej kuchni z jesiennymi darami natury. Bogata w aromaty i sycąca zupa na bazie warzyw i mięsa świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie jednogarnkowe.
Wiedeńska zupa. Potrzebne składniki:
- pół kilograma ziemniaków
- cebula
- dwie marchewki
- pietruszka
- 100 gram wędzonego boczku (opcjonalnie)
- pół selera
- czosnek
- suszone grzyby (kilka sztuk)
- bulion warzywny
- dwie łyżki mąki
- dwie łyżki oleju
- dwie łyżki masła klarowanego
- przyprawy (majeranek, świeżo mielony pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki)
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- ocet jabłkowy
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposoby na młode ziemniaczki. Zachwycisz nimi całą rodzinę
Wiedeńska zupa. Sposób przygotowania:
- Grzyby opłucz, zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Następnie podgotuj na wpół twardo w tej samej wodzie.
- w garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcze (olej i masło klarowane)
- Cebulę pokrój w pióra, podduś na złoto, dodaj pokrojoną w plastry warzywa (bez ziemniaków) i boczek. Całość podsyp mąką, mieszaj aby nie było grudek.
- Wlej bulion, dodaj przyprawy, gotuj wolno przez kwadrans. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Gdy ziemniaki będą miękkie dodaj grzyby i świeże zioła, możesz zupę doprawić łyżką octu.
- Gorącą zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.
Źródło artykułu: o2pl