Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Tajemny składnik zmienia wszystko

Placki ziemniaczane bez smażenia? To możliwe! Wciąż będą puszyste i pyszne. Oszczędzimy sobie jednak zbędnych kalorii od tłustego oleju. Wystarczy jeden tajemny składnik, by przygotować pyszne placki ziemniaczane w piekarniku.

Placki ziemniaczane bez smażenia. Tajemny składnik zmienia wszystko!Placki ziemniaczane bez smażenia. Tajemny składnik zmienia wszystko!
Źródło zdjęć: © Pixabay

Placki ziemniaczane bez smażenia i tarcia to nie science fiction. Wystarczy zmienić nieco sposób przygotowywania słynnej potrawy, by uniknąć zbędnych kalorii i spróbować zupełnie nowej odsłony klasycznej potrawy. Jak przyrządzić placki ziemniaczane w piekarniku z użyciem tajemnego składnika? To proste!

Aby wykonać placki ziemniaczane w piekarniku, przede wszystkim musimy ugotować ziemniaki. Koniec z tarciem na tarce! Dodatkowo będą potrzebne... drożdże. Dzięki nim pyszne placki wyrosną w piekarniku i będą bardzo puszyste. Szczegółowy przepis znajdziecie poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Dodatkowy przepis. Szybkie placki ziemniaczane bez tarcia

Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Lista składników

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 120 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 jajka
  • pieprz i sól - dla smaku
  • śmietana do polania placków - wedle uznania
  • szczypiorek do posypania gotowych placków

Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Sposób przygotowania

  • Ugotowane ziemniaki przecedzamy przez praskę lub rozgniatamy specjalnym narzędziem.
  • Drożdże rozcieramy ze śmietaną, jajkami i szczyptą soli.
  • Następnie powstałą masę łączymy z ziemniakami.
  • Dodajemy mąkę.
  • Dosypujemy sól i pieprz.
  • Całość dokładnie mieszamy i łączymy w jednolitą masę.
  • Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  • Z powstałej masy ziemniaczanej formujemy placki - najlepiej zrobić kulę, a następnie rozgnieść ją na blaszce do pieczenia.
  • Tak przygotowane placki wstawiamy do piekarnika na 30 min.
  • Po tym czasie powinny być przypieczone i gotowe do jedzenia.
  • Układamy placki na talerzu, dodajemy śmietanę i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
  • I gotowe. Pozostaje życzyć smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył