Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Tajemny składnik zmienia wszystko

68

Placki ziemniaczane bez smażenia? To możliwe! Wciąż będą puszyste i pyszne. Oszczędzimy sobie jednak zbędnych kalorii od tłustego oleju. Wystarczy jeden tajemny składnik, by przygotować pyszne placki ziemniaczane w piekarniku.

Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Tajemny składnik zmienia wszystko
Placki ziemniaczane bez smażenia. Tajemny składnik zmienia wszystko! (Pixabay)

Placki ziemniaczane bez smażenia i tarcia to nie science fiction. Wystarczy zmienić nieco sposób przygotowywania słynnej potrawy, by uniknąć zbędnych kalorii i spróbować zupełnie nowej odsłony klasycznej potrawy. Jak przyrządzić placki ziemniaczane w piekarniku z użyciem tajemnego składnika? To proste!

Aby wykonać placki ziemniaczane w piekarniku, przede wszystkim musimy ugotować ziemniaki. Koniec z tarciem na tarce! Dodatkowo będą potrzebne... drożdże. Dzięki nim pyszne placki wyrosną w piekarniku i będą bardzo puszyste. Szczegółowy przepis znajdziecie poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Dodatkowy przepis. Szybkie placki ziemniaczane bez tarcia

Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Lista składników

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 120 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 jajka
  • pieprz i sól - dla smaku
  • śmietana do polania placków - wedle uznania
  • szczypiorek do posypania gotowych placków

Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Sposób przygotowania

  • Ugotowane ziemniaki przecedzamy przez praskę lub rozgniatamy specjalnym narzędziem.
  • Drożdże rozcieramy ze śmietaną, jajkami i szczyptą soli.
  • Następnie powstałą masę łączymy z ziemniakami.
  • Dodajemy mąkę.
  • Dosypujemy sól i pieprz.
  • Całość dokładnie mieszamy i łączymy w jednolitą masę.
  • Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  • Z powstałej masy ziemniaczanej formujemy placki - najlepiej zrobić kulę, a następnie rozgnieść ją na blaszce do pieczenia.
  • Tak przygotowane placki wstawiamy do piekarnika na 30 min.
  • Po tym czasie powinny być przypieczone i gotowe do jedzenia.
  • Układamy placki na talerzu, dodajemy śmietanę i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
  • I gotowe. Pozostaje życzyć smacznego!
Autor: WIP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Imprezują w Wielkanoc. Mocne słowa księdza. Mówi o ""poranku wesołego zajączka"
Historyczna decyzja! Algieria odcina się od języka kolonizatora
Pokazali postrzelonego bociana. "Śrut tkwił w kości skrzydła"
Wielkanocny najazd na Tatry. Trwa turystyczny boom w Zakopanem
Sukces Polaka w USA. Czwarte akademickie mistrzostwo
Wyskoczył z auta i się zaczęło. Doszło do rękoczynów. Jest nagranie
Wtedy pojawia się zator. Naukowcy rozszyfrowali dynamikę tłumu
Kolejny atak niedźwiedzia na Słowacji. Ranny mężczyzna
Pokazał nagranie z Podkarpacia. Apokaliptyczne skutki burzy i gradobicia
Jajka to nie wróg. Co wpływa na poziom cholesterolu? Dietetyczka wyjaśnia
Już się pojawiły. Ekspert ma na nie sposób. "Zatyka dziurki u kleszczy"
Noworodek znaleziony w reklamówce. Lekarka zabrała głos
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić