Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Tajemny składnik zmienia wszystko

Placki ziemniaczane bez smażenia? To możliwe! Wciąż będą puszyste i pyszne. Oszczędzimy sobie jednak zbędnych kalorii od tłustego oleju. Wystarczy jeden tajemny składnik, by przygotować pyszne placki ziemniaczane w piekarniku.

Placki ziemniaczane bez smażenia. Tajemny składnik zmienia wszystko!Placki ziemniaczane bez smażenia. Tajemny składnik zmienia wszystko!
Źródło zdjęć: © Pixabay

Placki ziemniaczane bez smażenia i tarcia to nie science fiction. Wystarczy zmienić nieco sposób przygotowywania słynnej potrawy, by uniknąć zbędnych kalorii i spróbować zupełnie nowej odsłony klasycznej potrawy. Jak przyrządzić placki ziemniaczane w piekarniku z użyciem tajemnego składnika? To proste!

Aby wykonać placki ziemniaczane w piekarniku, przede wszystkim musimy ugotować ziemniaki. Koniec z tarciem na tarce! Dodatkowo będą potrzebne... drożdże. Dzięki nim pyszne placki wyrosną w piekarniku i będą bardzo puszyste. Szczegółowy przepis znajdziecie poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Dodatkowy przepis. Szybkie placki ziemniaczane bez tarcia

Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Lista składników

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 120 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 jajka
  • pieprz i sól - dla smaku
  • śmietana do polania placków - wedle uznania
  • szczypiorek do posypania gotowych placków

Placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia. Sposób przygotowania

  • Ugotowane ziemniaki przecedzamy przez praskę lub rozgniatamy specjalnym narzędziem.
  • Drożdże rozcieramy ze śmietaną, jajkami i szczyptą soli.
  • Następnie powstałą masę łączymy z ziemniakami.
  • Dodajemy mąkę.
  • Dosypujemy sól i pieprz.
  • Całość dokładnie mieszamy i łączymy w jednolitą masę.
  • Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
  • Z powstałej masy ziemniaczanej formujemy placki - najlepiej zrobić kulę, a następnie rozgnieść ją na blaszce do pieczenia.
  • Tak przygotowane placki wstawiamy do piekarnika na 30 min.
  • Po tym czasie powinny być przypieczone i gotowe do jedzenia.
  • Układamy placki na talerzu, dodajemy śmietanę i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
  • I gotowe. Pozostaje życzyć smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Absurd w Toruniu. Podłączyli agregat do autobusu elektrycznego
Absurd w Toruniu. Podłączyli agregat do autobusu elektrycznego
Masz w domu bombki z PRL? Za sztukę płacą nawet 500 zł
Masz w domu bombki z PRL? Za sztukę płacą nawet 500 zł
Pokazali nagranie z Białegostoku. Wspinaczka zakończona przez policję
Pokazali nagranie z Białegostoku. Wspinaczka zakończona przez policję
W ten weekend ostatnia szansa. Przed nami finał "choinkobrania"
W ten weekend ostatnia szansa. Przed nami finał "choinkobrania"
Rosja stawia na arsenał atomowy. W sieci pojawiła się mapa
Rosja stawia na arsenał atomowy. W sieci pojawiła się mapa
Kuriozalna akcja policji. Zrobili szpiega z niepełnosprawnego 31-latka
Kuriozalna akcja policji. Zrobili szpiega z niepełnosprawnego 31-latka
Seria nocnych pożarów w Polsce. Dramatyczna akcja strażaków w Toruniu
Seria nocnych pożarów w Polsce. Dramatyczna akcja strażaków w Toruniu
Wyniki Lotto 19.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 19.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tragedia w Hiszpanii. Turystkę z Niemiec porwały fale
Tragedia w Hiszpanii. Turystkę z Niemiec porwały fale
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne