aktualizacja 

Tak sernik robi mistrz. Robert Makłowicz zdradził swój sekretny składnik

32

Sernik to jeden z deserów, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Robert Makłowicz podzielił się swoim ulubionym przepisem na sernik z musem wiśniowym. Makłowicz dodaje jeden tajemniczy składnik, dzięki któremu sernik jest wilgotny i puszysty.

Tak sernik robi mistrz. Robert Makłowicz zdradził swój sekretny składnik
Świąteczny sernik z sosem wiśniowym wg Roberta Makłowicza. (Pixabay)

Na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć pysznego sernika. Robert Makłowicz na swoim kanale kulinarnym podzielił się rodzinnym przepisem na sernik z musem wiśniowym. Co ciekawe Makłowicz do sernika dodaje zgniecione ziemniaki, które sprawiają, że sernik będzie wilgotny i puszysty.

Przepis na świąteczny sernik wg Roberta Makłowicza. Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki gładko zgniecionych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 8 żółtek
  • 1 laska wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej
  • 1 niepryskana i niewoskowana cytryna
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  • masło do wysmarowania formy
  • mąka do wysypania formy

Mus wiśniowy. Składniki:

  • 500 g mrożonych wiśni
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 kawałek kory cynamonu

Przepis na świąteczny sernik wg Roberta Makłowicza. Wykonanie:

  • w misce wymieszaj żółtka, cukier puder i ziemniaki
  • dodawaj stopniowo ser i mieszaj dokładnie, następnie dodaj mąkę
  • ubij białka ze szczyptą soli na sztywna pianę, możesz dodać także odrobinę cukru pudru
  • do masy serowej dodaj świeżo startą skórkę z cytryny, wanilię i bakalie
  • na koniec dodaj do sera sztywną pianę i wymieszaj łyżką
  • blachę wysmaruj masłem i posyp mąką
  • masę serową przełóż do blachy
  • sernik wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez ok. 50-60 min
  • w międzyczasie przygotuj mus wiśniowy - zamrożone wiśnie przełóż do garnka, dodaj ok. 100 ml wody, cukier, goździki i cynamon i gotuj pod przykryciem ok 30 minut
  • wyjmij cynamon i goździki i zmiksuj wiśnie na gładki mus
  • sernik po ostygnięciu podawaj z musem wiśniowym
Zobacz także: Połączenie sernika z makowcem. Ten przepis to hit
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić