Przepis na wypiek, który robi się prawie sam. Cynamonowe zawijańce
Zima to czas, kiedy możemy pozwolić sobie na mniejsze i większe grzechy kulinarne. W końcu aby się ogrzać, trzeba mieć odpowiednią masę. W jej stworzeniu pomóc nam mogą cynamonowe zawijańce!
Źródło zdjęć: © Getty Images
Zima wielu ludziom kojarzy się z zapachem cynamonu. Doskonale rozgrzewa, pobudza krążenie, poprawia odporność i przyśpiesza metabolizm. Doskonale sprawdza się przede wszystkim w wypiekach i słodkich daniach. Cynamonowe zawijańce to banalnie proste ciasto, które trzeba znać!
Przepis na cynamonowe zawijańce. Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 160 g cukru
- opakowanie suchych drożdży
- opakowanie budyniu waniliowego
- 200 g masła
- 5 łyżeczek cynamonu
Przepis na cynamonowe zawijańce. Wykonanie:
- Mąkę, budyń, drożdże i 60 g cukru wymieszaj razem
- Dodaj 50 g masła i mleko i wyrób ciasto na gładko
- Z ciasta uformuj kulę i odłóż na godzinę do wyrośnięcia na godzinę
- Masło podgrzej w rondalku aż się rozpuści, dodaj resztę cukru i cynamon
- Ciasto wyjmij z naczynia, ugniataj przez 5 minut i rozwałkuj w kształt prostokąta (ok. 65 cm x 30 cm)
- Ciasto wysmaruj wcześniej przygotowanym masłem z cynamonem i cukrem
- Zawiń ciasto w roladę i pokrój na mniejsze części
- Zawijańce układaj obok siebie na blasze wysmarowanej masłem blasze, odłóż do wyrośnięcia na 20 minut
- Piecz ok. 25 minut w temp. 200 stopni
Odchudzi i pomoże spalić tłuszcz. Właściwości przyprawy
Źródło artykułu: o2pl