aktualizacja 

Przepis na wypiek, który robi się prawie sam. Cynamonowe zawijańce

3

Zima to czas, kiedy możemy pozwolić sobie na mniejsze i większe grzechy kulinarne. W końcu aby się ogrzać, trzeba mieć odpowiednią masę. W jej stworzeniu pomóc nam mogą cynamonowe zawijańce!

Przepis na wypiek, który robi się prawie sam. Cynamonowe zawijańce
(Getty Images)

Zima wielu ludziom kojarzy się z zapachem cynamonu. Doskonale rozgrzewa, pobudza krążenie, poprawia odporność i przyśpiesza metabolizm. Doskonale sprawdza się przede wszystkim w wypiekach i słodkich daniach. Cynamonowe zawijańce to banalnie proste ciasto, które trzeba znać!

Przepis na cynamonowe zawijańce. Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 160 g cukru
  • opakowanie suchych drożdży
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 200 g masła
  • 5 łyżeczek cynamonu

Przepis na cynamonowe zawijańce. Wykonanie:

  • Mąkę, budyń, drożdże i 60 g cukru wymieszaj razem
  • Dodaj 50 g masła i mleko i wyrób ciasto na gładko
  • Z ciasta uformuj kulę i odłóż na godzinę do wyrośnięcia na godzinę
  • Masło podgrzej w rondalku aż się rozpuści, dodaj resztę cukru i cynamon
  • Ciasto wyjmij z naczynia, ugniataj przez 5 minut i rozwałkuj w kształt prostokąta (ok. 65 cm x 30 cm)
  • Ciasto wysmaruj wcześniej przygotowanym masłem z cynamonem i cukrem
  • Zawiń ciasto w roladę i pokrój na mniejsze części
  • Zawijańce układaj obok siebie na blasze wysmarowanej masłem blasze, odłóż do wyrośnięcia na 20 minut
  • Piecz ok. 25 minut w temp. 200 stopni
Zobacz także: Odchudzi i pomoże spalić tłuszcz. Właściwości przyprawy
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić