aktualizacja 

Włoski sposób na sałatkę. Nie uwierzysz, co robią z chlebem

4

Włoska kuchnia słynie z tego, że za pomocą pochodzących z niej przepisów z prostych i tanich składników można wyczarować naprawdę niezwykłe dania. Ten przepis jest tego dowodem. Nie spodziewałeś się, że w ten sposób można podawać pieczywo.

Włoski sposób na sałatkę. Nie uwierzysz, co robią z chlebem
Gotowa sałatka. (YouTube)

Włoska kuchnia jest przede wszystkim prosta, ale to właśnie w tej prostocie jest cała magia. Przepis na tę sałatkę może Cię zaskoczyć, bo taki sposób przygotowania pieczywa raczej nie jest popularny. Mimo wszystko ta sałatka jest naprawdę smaczna, zdrowa, a przede wszystkim zupełnie inna, niż te najpopularniejsze.

Przepis na włoską sałatkę. Potrzebne składniki:

  • bagietka lub niekrojony chleb
  • 2 pomidory
  • czerwona cebula
  • świeże liście bazylii
  • kilka listków świeżej mięty
  • oliwa
  • suszone zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Przepis na włoską sałatkę. Sposób wykonania:

  • Chleb lub bagietkę pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej sprawdzą się kostki
  • Pieczywo wrzuć do miseczki i wlej odrobinę wody, poczekaj aż namoknie
  • Zalej pieczywo oliwą, posyp solą i pieprzem
  • Pokrój drobno czerwoną cebulę i pomidora, bazylię i miętę porwij na mniejsze kawałki
  • Zioła wymieszaj z cebulą, dodaj suszone zioła prowansalskie i wysyp na namoczone i przyprawione wcześniej pieczywo

I gotowe! Nie musisz wlewać dużo wody, pieczywo powinno delikatnie namoknąć od spodu, a z góry powinno być nasączone oliwą. To przepis idealny, gdy zalega w lodówce czerstwy chleb. Właśnie czerstwe pieczywo sprawdzi się w tym przepisie lepiej, niż świeże.

Zobacz także: Idealna sałatka na drugie śniadanie
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić