Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 
aktualizacja 

Kurczak po kijowsku. Łatwy przepis na błyskawiczny obiad

2

To proste, a jednocześnie przepyszne danie, dzięki któremu zaspokoimy głód i nacieszymy podniebienie. Jego przygotowanie nie powinno zająć nam więcej niż 30-40 minut, a lista potrzebnych produktów jest krótka.

Kurczak po kijowsku. Łatwy przepis na błyskawiczny obiad
Kurczak po kijowsku (Getty Images, StockFood)

Kurczak po kijowsku szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom połączenia ziół i czosnku. Mimo swojej nazwy tej potrawie bliżej do kuchni włoskiej niż wschodnioeuropejskiej.

Przepis na kurczaka po kijowsku. Potrzebne składniki

  • 6 ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 4 łyżeczki sera czosnkowo-ziołowego
  • 2 duże łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki

Przepis na kurczaka po kijowsku. Sposób przygotowania

  • Obierz dwa ząbki czosnku i posiekaj je na drobne kawałki. Następnie powtórz wszystkie czynności z natką pietruszki, uprzednio dokładnie ją myjąc. Umieść składniki w misce, dodaj oliwę z oliwek i zblenduj całość . 
  • W każdej z piersi kurczaka wytnij otwór. Środek napełnij serem czosnkowo-ziołowym i ściśnij, aby nie mógł wypłynąć.
  • Natrzyj piersi kurczaka oliwą, natką i czosnkiem. Gdy będą gotowe, obtocz je w bułce tartej.
  • Umieść piersi kurczaka w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a w międzyczasie obłóż potrawę pozostałymi ząbkami czosnku.

Kurczak po kijowsku powinien być gotowy po upływie 20-25 minut. Wyjmij go z piekarnika, kiedy wnętrze stanie się miękkie, a skórka – złocistobrązowa. Podawaj potrawę z warzywami, ryżem lub makaronem.

Zobacz także: Zobacz też: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić