Aniela Siwek| 
aktualizacja 

Przepis na ekspresowe sushi. Zrobisz je w mig i nie wydasz fortuny

5

Sushi jest daniem, które w ostatnich latach zyskało ogromną popularność. Jeśli masz na nie ochotę, ale nie chcesz wydawać fortuny lub spędzać długich godzin w kuchni, koniecznie sprawdź nasz przepis.

Przepis na ekspresowe sushi. Zrobisz je w mig i nie wydasz fortuny
(YouTube)

Sushi to ulubione danie tysięcy Polaków. Niestety jest drogie, przez co nie każdy może sobie na nie pozwolić. Jest jednak przepis, który jest na każdą kieszeń, a najsłynniejsze danie będzie dzięki niemu gotowe w kilkanaście minut.

Sushi. Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki ryżu do sushi
  • sól i pieprz
  • ogórek posiekany w plasterki
  • pomidory koktajlowe posiekane w plastry
  • kilka plastrów łososia/tuńczyka
  • majonez
  • 2 drobno posiekane cebule dymki
  • tacka do robienia kostek lodu
  • folia spożywcza

Sushi. Sposób przygotowania:

  • tackę do lodu wyłóż folią spożywczą
  • na dnie tacki wykładaj dowolnie plastry ogórka i ryby
  • do każdej dziurki na lód włóż ugotowany ryż do sushi
  • następnie odwróć tackę i lekko potrząśnij, aby każdy kawałek sushi z niej wyszedł
  • usuń folię spożywczą
  • każdy kawałek sushi udekoruj majonezem, pomidorkami i cebulą
  • dopraw pieprzem i solą

Gotowe, smacznego! W przygotowaniu sushi masz pełną dowolność. Możesz dodać krewetki, smażoną rybę lub inne warzywa. Także do dekoracji użyj ulubionych składników i dopasuj danie do siebie. Koniecznie spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaków z ciasta francuskiego.

Zobacz także: Ile jest kraba w krabowych paluszkach?
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić