Wsyp szczyptę na patelnię, a zapomnisz o pryskającym tłuszczu

Pryskający tłuszcz podczas smażenia może być irytującym problemem w każdej kuchni. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego tłuszcz pryska i jak skutecznie temu zapobiec, aby smażenie było mniej kłopotliwe.

Co zrobić, by tłuszcz nie pryskał podczas smażenia?Co zrobić, by tłuszcz nie pryskał podczas smażenia?
Źródło zdjęć: © Getty Images | moriyu

Smażenie to jeden z popularnych sposobów przygotowywania posiłków. Wykorzystujemy go przy smażeniu mięsa, ryb, warzyw czy jajek. Niestety, często podczas smażenia pojawia się problem pryskającego tłuszczu poza obręb patelni. Osadzający się tłuszcz jest nie tylko trudny do zmycia, ale też może spowodować poparzenie osoby przygotowującej posiłek. Jednak istnieją sposoby, by temu zapobiec.

Dlaczego tłuszcz pryska podczas smażenia?

Główną przyczyną pryskania tłuszczu podczas smażenia jest parowanie wody zawartej w produktach, które smażymy. Gdy woda zamienia się w parę, gwałtownie zwiększa swoją objętość, co powoduje, że drobne kropelki tłuszczu są wyrzucane na boki. Proces ten może być dodatkowo wzmocniony, jeśli na patelni pozostały resztki wody z poprzedniego smażenia.

Przyczyną może być również niewłaściwie przygotowane mięso, warzywa czy ryby, które zawierają zbyt dużo wilgoci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Co zrobić, by tłuszcz nie pryskał podczas smażenia?

Pierwszym krokiem w walce z pryskającym tłuszczem jest odpowiednie przygotowanie patelni. Po umyciu patelni ważne jest, aby dokładnie ją osuszyć. Najlepiej użyć do tego ręcznika papierowego, który dobrze wchłania wilgoć. Jednak warto również wykorzystać domowe triki, które dodatkowo zabezpieczą naszą kuchnię przed pryskaniem.

Jednym z takich sposobów jest posypanie dna patelni odrobiną soli. Sól działa higroskopijnie, czyli pochłania wodę, co znacznie zmniejsza ryzyko pryskania tłuszczu. Jeśli podczas smażenia zauważymy, że tłuszcz znów zaczął pryskać, warto po raz kolejny dosypać odrobinę soli.

Podczas smażenia nie należy nakładać pokrywki na patelnię. Tradycyjne pokrywki raczej się nie sprawdzają, ponieważ osadzająca się na niej woda po podniesieniu pokrywki opadnie na patelnię, powodując mocniejsze pryskanie oleju. Warto zainwestować w osłonę ze specjalnej siatki, która pozwala na odparowanie wody z patelni.

Kolejnym ważnym krokiem jest odpowiednie przygotowanie składników do smażenia. Mięso, ryby czy warzywa powinny być dokładnie osuszone przed położeniem ich na patelnię. W tym celu najlepiej użyć papierowych ręczników, które skutecznie pochłaniają nadmiar wilgoci.

Przestrzeganie powyższych metod może znacząco poprawić komfort smażenia i zmniejszyć ilość tłuszczu pryskającego po kuchni. Osuszenie patelni i produktów, wykorzystanie soli i oraz zastosowanie specjalnych osłon to proste i skuteczne sposoby. Dzięki nim smażenie może stać się nie tylko łatwiejsze, ale i bezpieczniejsze.

Wybrane dla Ciebie
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Brutalny atak na właściciela kebabu w Głogowie. Sprawcy usłyszeli wyroki
Brutalny atak na właściciela kebabu w Głogowie. Sprawcy usłyszeli wyroki
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł