Wylewasz wodę po ugotowaniu kiełbasy? To wielki błąd

48

Kiełbasa z wody cieszy się sporą popularnością. W wielu domach pojawi się z pewnością na wielkanocnym stole. Czy wiesz o tym, że wody wykorzystanej do gotowania kiełbasy wcale nie trzeba od razu wylewać?

Wylewasz wodę po ugotowaniu kiełbasy? To wielki błąd
Zdjęcie ilustracyjne (Pixabay)

Wiele osób wylewa wodę krótko po ugotowaniu kiełbasy. To potężne marnotrawstwo. Nie powinniśmy postępować w ten sposób.

Tę wodę można jeszcze wykorzystać! Pewnie sporo ludzi w ogóle nie zdaje sobie z tego sprawy, a to nie jest żart.

Woda po kiełbasie może posłużyć jako... wywar do zupy! Warto jednak pamiętać o tym, że nie zawsze woda zużyta do gotowania wędlin nadaje się do ponownego wykorzystania.

Woda po kiełbasie. Kiedy możesz ją wykorzystać?

"Jeśli gotujesz białą, surową kiełbasę, to raczej nie ma obaw. Śmiało możesz wykorzystać wodę po jej ugotowaniu jako bazę do zupy" - podkreśla "Super Express".

Jeżeli jednak parzysz wędzone wędliny, to musisz zwrócić uwagę na kolor wody. Gdy w garnku zostanie ciemny pył, absolutnie nie wykorzystuj jej ponowne. Takie zabarwienie oznacza, że wędlinę nieprawidłowo przygotowano do wędzenia.

Zobacz także: "Tarcza antyputinowska" wspomoże gospodarkę? Ekspert: Trzeba się wziąć do roboty
Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić