aktualizacja 

Z nimi każda sałatka będzie przepyszna! Szybkie dressingi wg J. Olivera

2

Chodzi ci po głowie sałatka, ale nie masz pomysłu, jak ją podrasować? Z tymi szybkimi domowymi dressingami, według Jamiego Olivera, każda sałatka nabierze zupełnie nowego, smakowitego wymiaru.

Z nimi każda sałatka będzie przepyszna! Szybkie dressingi wg J. Olivera
Proste dressingi wg Jamiego Olivera podrasują każdą sałatkę (Getty Images, Veselova Elena)

Te cztery pyszne dressingi do sałatek są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sławny brytyjski szef kuchni Jamie Oliver poleca przyrządzenie sosów w słoikach, co ułatwia ich mieszanie i przechowywanie, a co przy okazji pięknie się prezentuje.

Proste dressingi do sałatek. Potrzebne składniki:

Francuski dressing:

  • ¼ ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki białego lub czerwonego octu winnego
  • 6 łyżek oliwy extra vergine

Jogurtowy dressing:

  • ⅓ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki białego lub czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka oliwy extra vergine

Dressing cytrynowy:

  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • 1 cytryna

Dressing balsamiczny:

  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Proste dressingi do sałatek. Sposób przygotowania:

Dressing francuski:

  • obierz i drobno posiekaj czosnek
  • czosnek, 1 łyżeczkę musztardy Dijon, 2 łyżki białego lub czerwonego octu winnego i 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine włóż do słoika
  • dodaj szczyptę soli morskiej i czarnego pieprzu
  • zakryj słoik pokrywką i dobrze wstrząśnij

Jogurtowy dressing

  • jogurt naturalny, 2 łyżki octu z białego lub czerwonego wina i 1 łyżkę oliwy extra vergine umieść w słoiku
  • dodaj szczyptę soli morskiej i czarnego pieprzu
  • zakryj słoik pokrywką i dobrze wstrząśnij

Dressing cytrynowy

  • 6 łyżek oliwy extra vergine wlej do słoika
  • dodaj szczyptę soli morskiej i czarnego pieprzu
  • wyciśnij sok z 1 cytryny
  • zakryj słoik pokrywką i dobrze wstrząśnij

Dressing balsamiczny

  • 6 łyżek oliwy extra vergine i 2 łyżki octu balsamicznego wlej do słoika
  • dopraw solą i pieprzem
  • zakryj słoik pokrywką i dobrze wstrząśnij
Zobacz także: Quiche z serem kozim, papryką i cukinią
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić