Szybki przepis na pad thai. Orientalny obiad w 20 minut

3

Pad Thai to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań kuchni azjatyckiej. Makaron ryżowy z dodatkiem kurczaka lub tofu będzie doskonałym urozmaiceniem. A do naszego przepisu nie są potrzebne skomplikowane składniki.

Szybki przepis na pad thai. Orientalny obiad w 20 minut
(Pixabay)

Pad Thai to danie pochodzące z Tajlandii, które jest słynne na całym świecie. W oryginalnym przepisie znajdują się składniki, które nie są powszechnie spotykane w sklepach np. pasta tamaryndowa lub sos sriracha. Jednak mamy recepturą, wedle której, każdy będzie mógł przyrządzić to danie.

Pad Thai. Potrzebne składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • pierś z kurczaka/6 krewetek/pół opakowania tofu
  • garść kiełków fasoli Fung
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki słodkiego sosu chlili
  • 4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • sok z połowy limonki lub cytryny

Pad Thai. Sposób przygotowania:

  • ugotuj makaron według przepisu
  • przygotuj sos: wymieszaj cukier, sos chili, sos rybny i sok z limonki
  • na patelni podsmaż kurczaka/krewetki/tofu
  • dodaj makaron i lekko wymieszaj
  • dodaj roztrzepane jajka i kiełki
  • na koniec dodaj sos i dokładnie wszystko wymieszaj
  • danie przełóż na talerz i posyp orzeszkami ziemnymi

Smacznego! Jeśli ten przepis ci się spodobał, to koniecznie spróbuj także Tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.

Zobacz także: Panierka Panko. Idealna do schabowego
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić