Soczysty i chrupiący kurczak. Lepszy niż w KFC

11

Soczysty i chrupiący kurczak to świetny pomysł na obiad. Przygotowując w domu kurczaka w stylu KFC masz pewność, że używasz świeżych i dobrych produktów.

Soczysty i chrupiący kurczak. Lepszy niż w KFC
Chrupiące i soczyste podudzia z kurczaka. (Pixabay)

Przepis na chrupiące podudzia z kurczaka jest bardzo prosty w wykonaniu. Przed smażeniem należy kurczaka przez chwilę gotować w mleku, dzięki temu będzie on miękki i soczysty w środku. Pamiętaj, że kurczaka możesz przyprawić w dowolny sposób, a do panierki możesz użyć także bułki tartej lub płatków kukurydzianych.

Przepis na soczysty kurczak panierowany. Potrzebne składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka
  • pół szkl. mleka
  • 2 jajka
  • pół szkl. mąki
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka
  • papryka ostra

Przepis na soczysty kurczak panierowany. Sposób wykonania:

  • umyj pałki z kurczaka w zimnej wodzie, nie zdejmuj skórki
  • podudzia włóż do garnka lub głębokiej patelni, zalej mlekiem i odrobiną wody i gotuj pod przykryciem ok 15-20 minut
  • po tym czasie wyjmij je i ostudź
  • w jednej misce wymieszaj mąkę z przyprawami, po ok. pół łyżeczki pieprzu, soli i papryki
  • w osobnej miseczce roztrzep jajka
  • ugotowane podudzia mocz w jajku a później obtaczaj w mące z przyprawami
  • kurczaka smaż na głębokim i rozgrzanym oleju na złocisty kolor
  • podawaj z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami i surówką lub sosem
Zobacz także: Prosty sposób na śniadanie
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić