Zaskocz gości w Sylwestra. Za PRL-u Polacy się tym zajadali

22

To już ostatni dzwonek, by pomyśleć o sylwestrowych przekąskach. Zamiast szukać skomplikowanych przepisów na przesadnie wyszukane dania, może lepiej postawić na coś sprawdzonego? Proponujemy hit z czasów PRL, którym w noworoczną noc zajadano się na przyjęciach w całym kraju. Przedstawiamy... żabie oczka!

Zaskocz gości w Sylwestra. Za PRL-u Polacy się tym zajadali
Przepis na żabie oczka (Facebook, Delikatesy z Perły Zachodu)

W czasach PRL może i nie było dużego wyboru produktów spożywczych, ale to nie oznaczało, że ludzie chodzili głodni. W tak wyjątkowe okazje, jak Sylwester, stoły uginały się pod ciężarem zakąsek. Ich przygotowanie wymagało po prostu nieco więcej wyobraźni. Teraz w sklepach możemy dostać wszystko, co nam się zamarzy. Kiedyś gospodynie musiały kombinować, by z kilku lokalnych produktów utworzyć coś pysznego.

Na stołach królowały więc zimne nóżki, tatary, śledzie, kiełbasy i... żabie oczka. Ta ostatnia potrawa była istnym hitem. Pożywna i sycąca stanowiła idealny podkład pod alkohol, którego w PRL za kołnierz się nie wylewało. Warto odświeżyć sobie ten przepis. Z pewnością zaskoczysz nim gości - starsi poczują powiew nostalgii, a młodsi będą mieli okazję spróbować czegoś nowego i oryginalnego.

Przepis na żabie oczka - sylwestrowy hit PRL. Potrzebne składniki

  • Dobrej jakości mortadela
  • 6 jajek (lub więcej, w zależności od wielkości mortadeli)
  • Olej do smażenia
  • Jajko do obtoczenia
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz

Przepis na żabie oczka - sylwestrowy hit PRL. Sposób przygotowania:

  • Plastry mortadeli obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, posyp solą i pieprzem, usmaż na rozgrzanym oleju, aż będą delikatnie rumiane
  • Smażone plastry mortadeli pod wpływem ciepła wyginają się, tworząc "miseczki". W te wgłębienia wlej po jednym surowym jajku, wierzch posyp pieprzem i solą
  • Miseczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Piecz przez kilka minut, aż jajka zetną się do stopnia, który preferujesz

Żeby dodać im uroku, żabie oczka możesz na koniec posypać np. posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić