Zostało ci kapusty? To danie sprawdzi się każdego dnia
Święta to wyjątkowy czas, także pod względem kulinarnym. To wtedy pozwalamy sobie na tradycyjne, polskie dania świąteczne. Niestety, zazwyczaj przygotowujemy ich niezwykle dużo. Niekiedy i duże rodziny nie są w stanie tego wszystkiego zjeść. Ale mamy na to sposób. Przykładowo z kapusty możesz przyrządzić... kotlety mielone. Jak? Przekonaj się już dziś.
Kapusta, grzyby, pierogi, ciasta, pierniki. Na nudę kulinarną w święta raczej nie można narzekać. Co jednak gdy zostanie nam to jedzenie? Ma się zmarnować?
Absolutnie nie! Z pozostałości dań wigilijnych możesz przygotować dania, które sprawdzą się na co dzień. Przykładowo z kapusty wigilijnej możesz przygotować kotlety mielone. Podziękujesz później. Mniam!
Kotlety mielone z poszatkowaną kapustą wigilijną. Składniki
- 700 g mięsa mielonego,
- 2 jajka,
- 1 cebulka średniej wielkości,
- łyżeczka ostrej papryki
- sól,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka pieprzu mielonego,
- szklanki kapusty wigilijnej,
- ¾ szklanki bułki tartej,
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- olej do smażenia.
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Kotlety mielone z poszatkowaną kapustą wigilijną. Sposób przygotowania
- Mięso mielone umieść w misce.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Dodaj do mięsa wraz z bułką tartą.
- Kapustę wigilijną poszatkuj i dodaj do miski ze składnikami.
- Przypraw papryką słodką, ostrą, pieprzem i solą.
- Wbij jajka i ugnieć na gładką masę.
- Na dwóch talerzach wysyp bułkę tartą i mąkę.
- Z masy formuj większe, płaskie kotleciki i obtocz je w mące, a następnie w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zarumienienia.
- Podawaj w towarzystwie surówki i gotowanych ziemniaków.