Zostało ci kapusty? To danie sprawdzi się każdego dnia

3

Święta to wyjątkowy czas, także pod względem kulinarnym. To wtedy pozwalamy sobie na tradycyjne, polskie dania świąteczne. Niestety, zazwyczaj przygotowujemy ich niezwykle dużo. Niekiedy i duże rodziny nie są w stanie tego wszystkiego zjeść. Ale mamy na to sposób. Przykładowo z kapusty możesz przyrządzić... kotlety mielone. Jak? Przekonaj się już dziś.

Zostało ci kapusty? To danie sprawdzi się każdego dnia
Zdjęcie ilutracyjne (YouTube)

Kapusta, grzyby, pierogi, ciasta, pierniki. Na nudę kulinarną w święta raczej nie można narzekać. Co jednak gdy zostanie nam to jedzenie? Ma się zmarnować?

Absolutnie nie! Z pozostałości dań wigilijnych możesz przygotować dania, które sprawdzą się na co dzień. Przykładowo z kapusty wigilijnej możesz przygotować kotlety mielone. Podziękujesz później. Mniam!

Kotlety mielone z poszatkowaną kapustą wigilijną. Składniki

  • 700 g mięsa mielonego,
  • 2 jajka,
  • 1 cebulka średniej wielkości,
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka pieprzu mielonego,
  • szklanki kapusty wigilijnej,
  • ¾ szklanki bułki tartej,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • olej do smażenia.

Kotlety mielone z poszatkowaną kapustą wigilijną. Sposób przygotowania

  • Mięso mielone umieść w misce.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Dodaj do mięsa wraz z bułką tartą.
  • Kapustę wigilijną poszatkuj i dodaj do miski ze składnikami.
  • Przypraw papryką słodką, ostrą, pieprzem i solą.
  • Wbij jajka i ugnieć na gładką masę.
  • Na dwóch talerzach wysyp bułkę tartą i mąkę.
  • Z masy formuj większe, płaskie kotleciki i obtocz je w mące, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zarumienienia.
  • Podawaj w towarzystwie surówki i gotowanych ziemniaków.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić