aktualizacja 

Zdrowa alternatywa dla chipsów. Chrupiąca przekąska z cieciorki

25

Masz już dość chipsów i popcornu? Mamy dla ciebie pyszną i pożywną alternatywę dla niezdrowych przekąsek. Poznajcie nową odsłonę ciecierzycy - chrupiące pieczone kuleczki świetnie sprawdzą się na imprezie czy jako zagryzka do filmowego seansu.

Zdrowa alternatywa dla chipsów. Chrupiąca przekąska z cieciorki
Pieczona ciecierzyca to zdrowa alternatywa dla chipsów. (Getty Images, Derek Davis)

Ciecierzyca to zdrowa roślina strączkowa, zawierająca dużo białka. Przygotowanie chrupiącej przekąski z cieciorki nie wymaga smażenia ani ogromnych ilości soli, z których słyną popularne i tuczące chipsy, nachosy czy popcorn. W dodatku jest banalna i szybka do wykonania.

Chrupiąca przekąska z cieciorki - potrzebne składniki

  • puszka ciecierzycy
  • odrobina oleju lub oliwy
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta papryki ostrej i słodkiej
  • szczypta soli
  • zioła wedle uznania - prowansalskie, suszone oregano lub bazylia

Chrupiąca przekąska z cieciorki - sposób przygotowania

  • piekarnik nastaw na 180 stopni
  • ciecierzyce odsącz z zalewy i wrzuć do miski
  • dodaj odrobinę oleju i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszaj
  • cieciorkę wysyp na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego
  • piecz przez około 40 minut, aż cieciorka będzie zarumieniona i chrupiąca

Po ostygnięciu cieciorka jest gotowa do podania. Idealnie sprawdza się jako przegryzka do ulubionego serialu czy podczas spotkania z przyjaciółmi. Smacznego!

Zobacz także: Najlepsze tosty z serem. Szef kuchni zdradził przepis
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić