Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Przepis na frytki z batatów. Słodka i smaczna przekąska na każdą porę dnia

0

Jeśli znudziły ci się "tradycyjne" frytki, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Frytki z batatów są bardziej słodkie, miękkie i świetnie sprawdzają się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i przekąska przy wieczornym seansie filmowym.

Frytki z batatów są słodsze niż tradycyjna wersja tej przekąski
Frytki z batatów są słodsze niż tradycyjna wersja tej przekąski (Getty Images)

Frytki z batatów mają delikatniejszy i słodszy smak niż ich tradycyjny odpowiednik. Można je również smażyć na patelni, jednak najlepiej sprawdzi się pieczenie w piekarniku, szczególnie po uprzednim przyprawieniu potrawy.

Frytki z batatów. Potrzebne składniki

  • trzy duże lub pięć małych batatów
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • szczypta soli i pieprzu
  • dla prawdziwych koneserów – cynamon albo kurkuma
  • dowolny olej

Frytki z batatów. Sposób przygotowania

  • Dokładnie umyj i obierz bataty, a następnie pokrój je w plastry, łódeczki lub cienkie paski.
  • Przygotuj blachę lub naczynie żaroodporne. Żeby frytki nie przywarły, dokładnie wysmaruj spód olejem.
  • Ułóż frytki w naczyniu, a następnie dokładnie posyp je przyprawami.
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni i poczekaj, aż się nagrzeje.
  • Kiedy piekarnik będzie gotowy, wstaw naczynie z batatami i piecz przez około 20-25 minut.
  • Jeśli będziesz mieć wątpliwości, czy zakończyć pieczenie, sprawdź miękkość batatów przy użyciu widelca.

Bataty możesz podawać zarówno z keczupem, jak i sosem czosnkowym. Smacznego!

Zobacz także: Zobacz też: Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić