Zostało ci ciasto po świętach? Wykorzystaj je! Prosty przepis
Po świętach zostało sporo piernika, makowca lub sernika? Nie pozwól, żeby się zmarnowały. Wszystkie rodzaje ciast można przerobić na pyszne bajaderki. Wystarczy kilka dodatkowych składników.
Źródło zdjęć: © YouTube.com
Bajaderki to doskonały sposób na poświąteczne resztki ciast. Wystarczy zmielić kawałki piernika, sernika lub biszkoptu i dodać kilka prostych składników, żeby tchnąć w nie nowe życie.
Przepis na bajaderki. Potrzebne składniki:
- ok. 0,5 kg biszkoptów, herbatników lub ciasta typu biszkopt, piernik (bez galaretki) – nada się nawet zakalec
- 1-2 łyżki serka mascarpone lub homogenizowanego
- 1-2 łyżki powideł lub dżemu
- dwie garście posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- łyżka masła
na polewę:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- posiekane orzechy lub kolorowa posypka lub wiórki kokosowe
Czytaj też: Przepis na poświąteczną zupę na lepsze trawienie
Przepis na bajaderki. Sposób przygotowania:
- Ciasta pokruszyć, najwygodniej będzie z pomocą robota kuchennego
- Dodać serek, powidła i miękkie masło, zagnieść na jednolitą plastyczną masę
- W zależności od konsystencji masę można zagęścić, dodając np. pokruszone herbatniki, orzechy, kakao, bułkę tartą lub mleko w proszku (jeśli masa jest za gęsta, wystarczy odrobina śmietany, mleka lub powideł)
- Z przygotowanej masy formować kulki
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem
- Kulki ciasta smarować rozpuszczoną czekoladą, obtoczyć w posypce i odstawić do zastygnięcia w lodówce
I gotowe! Bajaderki będą jeszcze smaczniejsze, jeśli dodamy do nich aromat migdałowy lub rumowy albo odrobinę mocnego alkoholu.
Spróbuj też: Przepis na proste i szybkie kaszotto
Zobacz także: Niezdrowa dieta paleo. Nasi przodkowie jedli toksyczne owoce morza
Źródło artykułu: o2pl