Przepis na poświąteczną zupę na lepsze trawienie
Ciężko po świętach? Spróbuj tej zupy! Poprawia metabolizm, usprawnia trawienie i będzie doskonałym wstępem do dietetycznych noworocznych postanowień.
Źródło zdjęć: © YouTube
Poświąteczne problemy trawienne? Jest rozwiązanie! Wystarczy ugotować garnek zdrowej zupy, która raz dwa poprawi trawienie. Ostre przyprawy doskonale wpłyną na przyśpieszenie metabolizmu, zioła usprawnią pracę żołądka, a dzięki kaszy i warzywom zupa będzie sycąca, ale nie obciąży dodatkowo układu trawiennego. Jeśli planujesz noworoczne odchudzanie, ten przepis musisz zapamiętać!
Najgorszy październik od 20 lat. Analityk nie ma złudzeń
Przepis na dietetyczną zupę na trawienie. Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 200 g kaszy jaglanej
- 200 g dyni
- 4 średnie marchewki
- 2 ząbki czosnku
- kawałek pora
- 4 suszone pomidory odsączone z zalewy
- kawałek startego imbiru
- cebula
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- pieprz cayenne
- kminek
- świeżo siekana natka pietruszki
Przepis na dietetyczną zupę na trawienie. Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż chwilę na oliwie, aż się zeszkli
- Do cebuli dodaj czosnek i smaż mieszając przez 3 minuty
- Do cebuli dodaj posiekanego pora i smaż kolejne 2 minuty
- Kaszę jaglaną przepłucz wrzącą wodą
- Marchewkę i dynię pokrój w kostkę, wrzuć do gotującego się bulionu, gotuj 20 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie
- Do garnka dodaj starty imbir i kaszę jaglaną, gotuj 10 minut
- Do zupy dodaj podsmażoną wcześniej cebulę z porem i posiekane w paski suszone pomidory
- Dodaj przyprawy i gotuj kolejne 5 minut
- Zupę na koniec zblenduj
- Podawaj ze świeżą natką pietruszki
Źródło artykułu: o2pl