Co zrobić, żeby sałatka jarzynowa była mniej kaloryczna? Katarzyna Bosacka zabrała głos
Święta Wielkanocne dają możliwość spotkania przy rodzinnym stole. Pojawia się na nim wiele różnych potraw. O tym, jak się nie przejeść i nieco zdrowiej spędzić święta, mówiła w jednym z najnowszych wywiadów Katarzyna Bosacka.
Katarzyna Bosacka to popularna dziennikarka oraz prezenterka telewizyjna. Sporą rozpoznawalność zawdzięcza programom telewizyjnym pt.: "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" (TVN Style), "DeFacto Bosacka" (TTV) czy "Bosacka daje radę" (Canal Plus Polska).
Od 2019 roku prowadzi też kanał w serwisie YouTube pod nazwą EkoBosacka, na którym zamieszcza filmy dotyczące ekologii i zdrowej żywności. Jej poczynania na tej platformie śledzi 115 tys. osób.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Co zrobić, żeby sałatka jarzynowa była mniej kaloryczna? Katarzyna Bosacka zabrała głos
52-latka w rozmowie z Plejadą zwróciła uwagę na to, że potrawy wielkanocne są cięższe do strawienia od dań serwowanych w święta Bożego Narodzenia. Dlatego ma cenną radę dla miłośników sałatki jarzynowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie radzę dodawać do sałatki jarzynowej tak dużo majonezu, bo choć jest to tłuszcz roślinny, to każdy tłuszcz ma tyle samo kilokalorii i jest ciężkostrawny. Ja do sałatki zawsze dodaję majonez i jogurt naturalny w proporcjach 50:50 - powiedziała.
Dziennikarka wytłumaczyła też, jak w odpowiedni sposób przyrządzić domową wędlinę.
Wystarczy kupić kawałek mięsa, natrzeć go majerankiem i czosnkiem, i upiec w kąpieli wodnej w brytfannie, w temperaturze ok. 160 stopni - powiedziała ekspertka żywieniowa w rozmowie z "Plejadą"
Katarzyna Bosacka zdradziła także, jak przygotować zdrowy żur.
Do żurku najlepiej dodać słodką śmietanę, by zrównoważyć charakterystyczny, kwaskowaty posmak zakwasu. Jeśli gotujemy żur na mięsie, to najlżejszą wersją dla organizmu będzie gotowanie na skrzydełkach - przyznała.
Czytaj również: Ile wydamy na święta? Zaczyna się prawdziwe szaleństwo