Gluten to samo zło? Znana blogerka obala mit

Bezglutenowe wypieki są zdrowsze od tradycyjnych? Podsycany przez lata przez producentów bezglutenowych produktów przekaz trafił pod lupę znanej blogerki i dziennikarki kulinarnej, Katarzyny Bosackiej. Na swoim kanale "EkoBosacka" dziennikarka rozprawia się z mitami dotyczącymi wypieków pozbawionych pszenicy.

Katarzyna Bosacka rozprawia się z glutenemKatarzyna Bosacka rozprawia się z glutenem
Źródło zdjęć: © YouTube | EkoBosacka

"Jeszcze parę lat temu słyszeliśmy, że gluten to samo zło" - zaczyna swoją wypowiedź Katarzyna Bosacka po czym wymienia absurdalną listę bezglutenowych produktów z jakimi zetknęła się, gdy mieszkała w Kanadzie.

Są wśród nich bezglutenowe kostki lodu, bekon a nawet strzyżenie psów. "Świat zwariował na punkcie glutenu" podsumowuje Bosacka i tłumaczy czym właściwie jest tak znienawidzony przez osoby chore na celiaklię oraz miłośników zdrowych diet.

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Czym jest gluten? To białko występujące w zbożach, które jest naturalnym spulchniaczem - wyjaśnia i dodaje, że to właśnie dzięki tej funkcji glutenu ciasto wyrasta i staje się przyjemnie pulchne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Zabierając gluten np. z chleba, zabieramy spulchniacz, ale też smak" - zaznacza Bosacka i jak tłumaczy właśnie tę funkcję glutenu producenci starają się zastąpić przy użyciu innych, niekoniecznie zdrowych składników.

Co zatem znajdziemy zamiast glutenu, w pozbawionym go pieczywie, polecanym często jako zdrowsza alternatywa? Bosacka wylicza, ze są to: cukier, sól, wzmacniacze smaku, tłuszcz oraz najróżniejsze zagęstniki, chemiczne spulchniacze oraz inne dodatki.

Blogerka tłumaczy też, że produkty pozbawione glutenu dodatkowo są mocno przetworzone, a co za tym idzie, w procesie pozbawiania ich glutenu "gubią" także mnóstwo innych, wartościowych dla zdrowia składników.

Jeśli więc ktoś dał się nabrać, że dieta bezglutenowa jest fantastyczna dla nas wszystkich bo polecają ją celebrytki jedzące torcik bezglutenowy (...) to czy przecięty Polak lub Polka znajdzie czas by wyczarowywać te wszystkie produkty na kolację dla dzieci? No raczej nie.

Dalej Bosacka prezentuje gotowe produkty bezglutenowe dostępne na rynku, obnażając ich słaby skład. Popierają ją także internauci:

Mam celiakię I nie mogę jeść glutenu, ale to nasze pieczywo wcale nie jest takie cudowne, a producenci robią z tego biznes naszym kosztem
Wybrane dla Ciebie
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka