Wybrał się do restauracji Ewy Wachowicz. Popisowe danie nie zachwyciło?

0

Youtuber "Maciej Je" odwiedził restaurację Zalipianki w Krakowie. To lokal, którego od końca 2017 roku współwłaścicielką jest była Miss Polonia, Ewa Wachowicz. Ceny, jak na restaurację pod turystów, okazały się całkiem znośne. A jak z ich smakiem?

Wybrał się do restauracji Ewy Wachowicz. Popisowe danie nie zachwyciło?
Youtuber spróbował kilku specjałów autorstwa Ewy Wachowicz (Instagram, YouTube)

W menu Zalipianek znalazły się nie tylko dania kuchni polskiej, ale też makarony, burgery, sałatki i pizze. Ewa Wachowicz jest zarówno współwłaścicielką lokalu, jak i autorką niektórych przepisów.

Youtuber i jego towarzyszka zamówili dwie klasyczne zupy - rosół z kołdunami i barszcz z uszkami. Obie bardzo im smakowały. Do tego klasyczny tatar i maczanka krakowska przygotowana według przepisu Ewy Wachowicz. Na deser Maciej i Sonia zamówili szarlotkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jarmark bożonarodzeniowy w Krakowie. Polacy najlepsi w Europie
Była najlepszą rzeczą, jaką zjedliśmy podczas całego obiadu! - komentował youtuber.

Wydawać by się mogło, że to maczanka po krakowsku powinna skraść ich serca, jako danie popisowe nie tylko samej Wachowicz, ale także Krakowa. Tak się jednak nie stało i deser zajął pierwsze miejsce.

Nie da się ukryć, że Zalipianki to restauracja nastawiona głównie na turystów, ale przy tym podaje całkiem smaczne jedzenie - dodał Maciej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak smakuje jedzenie od Miss Polonia Ewy Wachowicz? Restauracja Zalipianki (Kraków) #shorts

Tatar kosztował 51 zł, rosół z kołdunami 25 zł, barszcz z uszkami 24 zł, maczanka po krakowsku a szarlotka 32 zł.

Święta u Ewy Wachowicz - drogo?

W tym roku, podobnie jak i w poprzednich latach, była Miss Polonia w swojej restauracji udostępniła ofertę dań wigilijnych.

Za kilogram śledzi w śmietanie z cebulą i jabłkiem, bądź śledzi w oleju trzeba było zapłacić 60 zł. Porcja karpia po żydowsku to koszt 26 zł a porcja panierowanego dzwonka z karpia 27 zł. Kilogram sałatki jarzynowej to 55 zł a litr barszczu 30 zł. Sernik z lukrem cytrynowym i bakaliami to już wydatek w wysokości 160 zł.

Waszym zdaniem takie ceny za wigilijne potrawy z restauracji są odpowiednie?

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić