10 akcesoriów kuchennych, które przydają się podczas organizacji domówki
Organizacja imprez w domu znów staje się popularna, gdyż spotkania w domowym zaciszu są kameralne, a ich atmosfera pełna ciepła. Goście czują się swobodnie, przebywając w otoczeniu, które dobrze znają i wśród osób im bliskich. Domówkę możesz zorganizować bez rezerwacji terminu z dużym wyprzedzeniem, a więc nawet wtedy gdy Twoi bliscy wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Jeśli lubisz imprezy w domu i dobrze czujesz się jako gospodarz, poznaj 10 akcesoriów kuchennych, które przydają się w czasie domówki.
Szklanki i kieliszki to podstawa
Bez względu na to, czy zdecydujesz się na stół szwedzki z finger food, czy też na tradycyjne potrawy serwowane przy stole, każdy z Twoich gości potrzebuje szklanek i kieliszków na napoje. Szklanki prążkowane z grubego szkła sprawdzą się znakomicie do podawania soft drinków z lodem, listkami mięty i owocami, z kolei komplet kieliszków umożliwi Ci serwowanie dobrego wina do kolacji z rodziną i przyjaciółmi. Pamiętaj, by wybierając szklanki i napoje zwrócić uwagę na możliwość mycia zastawy w zmywarce. W przeciwnym razie spędzisz sporo czasu na zmywaniu naczyń ręcznie.
Taca do serwowania serów i wędlin
Deska serów i wędlin doskonale sprawdza się podczas domówek, gdyż znajdują się na niej smaczne i zróżnicowane przekąski. Do jej przygotowania niezbędna jest taca do serwowania, na której ułożyć różne rodzaje serów twardych i miękkich, a także wędliny, kiełbasy wysokiej jakości i mięsne rolady. Deska serów lub wędlin może być podawana z dodatkiem dipów wlewanych do niewielkich miseczek, które umieszczasz na tej samej tacy.
Patera na owoce i ciasto
Podczas domówek dobrze sprawdzają się również słodkie przekąski. Patera na owoce i ciasto umożliwia ich eleganckie podanie i jednocześnie ułatwia serwowanie większej ilości jedzenia na mniejszej powierzchni. Na piętrowej paterze możesz położyć winogrona białe i różowe, połówki bananów, mandarynki, śliwki, a także pokrojone w ćwiartki jabłka i gruszki. Z kolei pozostałe piętra mogą posłużyć do podawania domowego ciasta pokrojonego na kawałki, ciasteczek i mini deserów w kubeczkach. Co ważne, paterę możesz błyskawicznie rozłożyć na mniejsze elementy i schować w kuchennej szafce.
Dzbanek na wodę i napoje
Kolejnym przydatnym elementem zastawy podczas domówki jest dzbanek na wodę i inne napoje. Możesz użyć go np. do serwowania wody z listkami mięty i cytryną oraz domowej lemoniady arbuzowej, która błyskawicznie gasi pragnienie w upalne dni. Jeśli chcesz podawać wodę z cytryną i miętą bez obaw, że kawałki owoców i listki będą wpadać do przygotowanych wcześniej szklanek prążkowanych, użyj patyczka do szaszłyków, na który nadziejesz wszystkie dodatki do napoju.
Miski na sałatki
Na imprezach od lat dobrze sprawdzają się sałatki, dlatego przygotowując zastawę na domówkę, pamiętaj o dużej misce. Przygotowanie wielu sałatek jest szybkie i proste, zwłaszcza że można przyrządzić je z gotowych warzyw w puszcze, błyskawicznej kaszy kuskus, tuńczyka itp. Dzięki mnogości przepisów sałatkę zrobisz w kilka minut, dlatego jest to świetne danie na imprezę w domu, nawet gdy goście nie zapowiedzieli wcześniej swojej wizyty. Duża salaterka powinna być zatem podstawowym wyposażeniem kuchni, jeśli zamierzasz przyjmować gości.
Miseczki do tapas
Tapas to hiszpańskie przekąski podawane często w barach i restauracjach. Są coraz popularniejsze w innych krajach, dlatego z powodzeniem możesz je podać na domówce jako dodatek do piwa lub wina. Zestaw miseczek do tapas przyda się do serwowania sera pokrojonego na niewielkie kawałki, owoców morza, dojrzewających kiełbas z ostrymi przyprawami, czy też oliwek. Miski na długiej desce prezentują się estetycznie, a dzięki niewielkim rozmiarom umożliwiają podawanie wielu różnych przekąsek bez konieczności używania większych naczyń.
Półmiski i inne naczynia na finger food
Finger food, czyli przekąski do spożywania bez użycia sztućców i talerzy, są prawdziwym hitem szwedzkich stołów i domówek. Do podawania posiłków w takiej formie potrzebne są jednak półmiski, duże talerze i inne naczynia, które umożliwiają eleganckie serwowanie mini kanapeczek, krakersów z różnymi dodatkami, sałatek w słoiczkach, czy też innych małych przekąsek. Przekąski typu finger food są zróżnicowane i łatwe do przygotowania, dlatego sprawdzą sie nawet gdy masz niewiele czasu na organizację domówki lub gdy chcesz podać nie tylko tradycyjne mięsne posiłki, ale i przekąski wegańskie i wegetariańskie.
Zestaw do fondue Fondue to nie tylko smaczna przekąska, ale i atrakcja dla gości. Możesz przygotować je z pomocą zestawu do fondue, który składa się z niewielkiego kubka lub fontanny do rozgrzewania czekolady albo sera, a także z kilku szpikulców, którymi goście mogą nadziewać owoce i inne kąski w celu zamoczenia ich w słodkiej albo wytrawnej polewie. W zależności od typu zestawu do fondue możesz podgrzewać polewę za pomocą ognia małej świeczki lub elektrycznej grzałki. W drugim przypadku pamiętaj, że urządzenie wymaga podłączenia do prądu, a więc jego ustawienie na stole jest trudniejsze. Niekiedy konieczne jest przygotowanie dodatkowego miejsca na kuchennym barze lub bocznym stoliku.
Naczynia na słone przekąski
Na imprezach w domu niezawodnie sprawdzają się słone przekąski jak paluszki, krakersy, chipsy i orzeszki. Do ich podawania nie potrzebujesz specjalnego zestawu miseczek i talerzy, gdyż wystarczy że podasz krakersy i bakalie na desce serów. Z kolei szklanki prążkowane mogą posłużyć jako naczynie do serwowania paluszków i paluchów chlebowych. Do niedużych misek na tapas możesz z kolei wsypać orzeszki w chrupiącej, ostrej panierce.
Koszyk na pieczywo
Podczas domówek zwykle podawane są gotowe kanapeczki i przekąski, jednak wielu gości nadal lubi świeże pieczywo do samodzielnego przygotowania z wybranymi dodatkami. Pieczywo w wiklinowym koszyczku sprawdza się znakomicie w szczególności podczas śniadań spożywanych w większym gronie. Chleb z chrupiącą skórką podawany w taki sposób wygląda smakowicie. Dodatkowo goście mogą wygodnie po niego sięgnąć i wybierać kromkę dowolnej wielkości.