Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Antyrakowa witamina. Te osoby nie zachorowały na nowotwór jelit

72

W Polsce diametralnie rośnie liczba przypadków raka jelita grubego. I chociaż ryzyko tego nowotworu wzrasta wraz z wiekiem, to z roku na rok jest on diagnozowany u coraz młodszych osób. Okazuje się jednak, że to ryzyko można zminimalizować poprzez dietę bogatą w jeden, ważny składnik.

Antyrakowa witamina. Te osoby nie zachorowały na nowotwór jelit
Żółtka jaj to bogactwo kwasu foliowego, który chroni przed rakiem jelit (Licencjodawca, @2021 Jun Luo)

Rak jelita grubego często nazywany jest cichym zabójcą, gdyż przez wiele lat może rozwijać się w ukryciu lub dawać mylne objawy. Do najczęstszych symptomów można zaliczyć: zaparcia, biegunki, zmianę rytmu wypróżnień, krew w stolcu, nagłą utratę masy ciała, bóle brzucha, nudności, anemię czy zmianę wyglądu stolców. Niestety, bardzo często, gdy pojawiają się te objawy, okazuje się, że rak jelita grubego jest już w zaawansowanym stadium.

Do czynników ryzyka zachorowania na ten typ nowotworu zaliczany jest wiek. Zagrożenie rakiem jelita grubego wzrasta po 45. roku życia u kobiet oraz po 35. u mężczyzn, chociaż lekarze zauważają, że z roku na rok chorują coraz młodsi. Ryzyko zachorowania jest również wyższe u osób palących papierosy, stroniących od aktywności fizycznej i tych, których dieta jest bogata w produkty zwierzęce i żywność wysokoprzetworzoną. Nie bez znaczenia są też uwarunkowania genetyczne.

A jak można zapobiegać chorobie?

Okazuje się, że możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na ten groźny nowotwór, stosując odpowiednią dietę. Wyniki niedawno opublikowanego badania przeprowadzonego przez naukowców z USA wskazują, że stosowanie diety bogatej w kwas foliowy może znacząco obniżać ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Ekspertka powołuje się na wyniki badania opublikowanego w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition". W latach 90-tych w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie rozpoczęto akcję wzbogacania w kwas foliowy (który jest syntetyczną formą witaminy B9) produktów zbożowych. Miało to przede wszystkim na celu uchronienie ciężarnych kobiet przed niedoborem tej witaminy.

W 1995 roku wśród mieszkańców USA przeprowadzono ankietę u prawie pół miliona dorosłych osób, a na jej podstawie obliczono dawkę kwasu foliowego, którą dostarczał do organizmu każdy uczestnik badania. Przez 10 kolejnych lat monitorowano ankietowanych i zbierano informacje dotyczące zachorowania na raka jelita grubego wśród badanych. Okazało się, że osoby przyjmujące co najmniej 900 mikrogramów dziennie miały niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego niż osoby, których spożycie kwasu foliowego było niższe niż 200 mikrogramów dziennie.

Do najcenniejszych źródeł kwasu foliowego zaliczamy: żółtka jaj, zielone warzywa liściaste, pomidory, buraki, orzechy, fasolę oraz soczewicę. Według aktualnych rekomendacji zaleca się 400 mikrogramów tej witaminy dziennie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić