Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Zakazane dla jelit. Zwiększają ryzyko groźnego raka

44
Podziel się:

Jedzone regularnie powoli wyniszczają układ odpornościowy i mogą zwiększać ryzyko rozwoju wielu groźnych schorzeń, w tym ciężkiej infekcji COVID-19 czy nowotworów. Niestety, te produkty znajdują się praktycznie w każdej polskiej kuchni i często stanowią podstawę diety Polaków. Najwyższa pora, by pozbyć się ich z naszego jadłospisu.

Zakazane dla jelit. Zwiększają ryzyko groźnego raka
Niektóre produkty warto na zawsze wyeliminować z diety (Getty Images, LauriPatterson)

Dietetycy z całego świata podkreślają od lat, jak ważna w budowaniu odporności jest dieta. Zbilansowana, pełna odżywczych produktów, bogata w witaminy i składniki mineralne chroni nasz organizm przed chorobotwórczymi patogenami, zapewnia zdrowie i minimalizuje ryzyko niedoborów czy rozwoju wielu chorób. Naukowcy uważają też, że to, co jemy, może wpływać na przebieg infekcji wywołanej zakażeniem koronawirusem SARS-CoV-2. Co zrobić, by nasza dieta wpierała funkcjonowanie całego organizmy, a nie powoli go wyniszczała?

Przede wszystkim należy pozbyć się z jadłospisu produktów prozapalnych, które nie tylko doprowadzają do rozwoju stanów zapalnych, ale też wpływają destrukcyjnie na kondycję naszych jelit. Wiele badań udowodniło, że to właśnie zdrowe jelita odpowiadają za prawidłowe działanie układu immunologicznego, a tym samym pomagają walczyć z infekcją.

Na ‘’zakazanej liście’’ powinien znaleźć się cukier oraz biała mąka. - Cukier działa prozapalnie w organizmie. A stan zapalny pogarsza odporność, ale też sprzyja rozwojowi takich chorób jak nowotwory – ostrzega w rozmowie z serwisem WP abcZdrowie dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych oraz książek.

Niektóre badania wykazały też, że nadmiar cukru w diecie może zwiększać ryzyko rozwoju raka jelita grubego, otyłości, cukrzycy i upośledza odporność. Równie szkodliwa według dr Stolińskiej jest biała mąka. Ekspertka podkreśla w rozmowie z WP abcZdrowie, że biała mąka to węglowodany proste bez żadnej wartości odżywczej i powinna raz na zawsze zniknąć z naszego menu.

Pozbyć się z jadłospisu powinniśmy też żywności wysokoprzerworzonej, zwłaszcza wyrobów mięsnych. W tego typu produktach znajdziemy też ogromne ilości soli, która w nadmiarze zwiększa ryzyko nowotworu żołądka. Dania garmażeryjne, mrożone pieczywo, wędliny, wędzone ryby, płatki śniadaniowe, pasztety, konserwy – to tylko niektóre z produktów, które mogą nam poważnie zaszkodzić. Dieta bogata w tego typu składniki może doprowadzić do niedożywienia, nadwagi, otyłości. Badania potwierdziły, że osoby zmagające się z tymi problemami mają wyższe ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19.

Niewskazana jest też żywność ‘’light’’, bo chociaż reprezentuje produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, to często jest bogata w cukier, wzmacniacze smaku, chemiczne dodatki i konserwanty, czyli wszystko to, co osłabia naszą odporność i wykazuje działanie prozapalne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(44)
moze mi ktos ...
2 miesiące temu
dlaczego ludzie z wielkimi ale naprawde z wielkimi brzuchami zyja po 90 pare lat???
mir
3 miesiące temu
Szczaw i mirabelki. Na poważnie - cały przemysł farmaceutyczny i środowisko lekarskie jest zagrożeniem dla Kowalskiego
Maja
3 miesiące temu
A co robi Państwo żeby chronić swoich ludzi? Zamiast badać żywność i nie dopuszczać do sprzedaży tej ze szkodliwą chemią, co rusz czytamy ogłoszenia Państwowej Inspekcji Sanitarnej o wycofywaniu żywności zagrażającej zdrowiu i życiu - także tej dla najmłodszych o zgrozo. A kto to dopuszcza do sprzedaży?
DE.
3 miesiące temu
Co za brednie, jak były ciężkie czasy wojny, bieda, ludzie jedli cokolwiek, to co znaleźli nawet zgniłe i żyli do setki, a teraz może i fakt może i takie czasy że wszystko zatruwają żeby nas wykończyć to wszystko szkodzi. Ale po co nas ostrzegają, jak chcą się nas pozbyć? 🤔
Święta Xena
3 miesiące temu
Piszecie że zdrowe jelita to odporność przy zdrowej diecie i wsparcie przy covid 19 a wmawiacie że szczepionki pomagają chronią jak one nie wzmacniają jelit ani płuc które są Najbardziej odpowiedzialne za odporność hehe.Sami sobie zaprzeczacie buhaha.
Jagoda
3 miesiące temu
Całe życie jadło się wędliny i mięso smalec mleko w domu robione i nikomu nie szkodziły a teraz globalizacji chcą żeby przerobioną trawę i robactwo jeść za czyja kasę propaguje cię takie opinie piło się mleko od krowy z bakteriami i żyjemy a teraz wszystko źle z mąki piekło się chleb i ciasta za słodycze służyło żółtko utarte z cukrem a teraz trucizna,.......
Alicja
3 miesiące temu
A czyja to wina? właśnie takich produktów jest najwięcej na rynku,do sprzedaży winne być udostępnione produkty najwyższej jakości ,a jest zupełnie odwrotnie jeżeli sam czegoś nie wychodujesz ,to zjesz najgorsze śmieci ,za którą jeszcze żądają grubej gotówki.Czytalam kiedyś o pomidorach jakiej jakości są na rynku wręcz wola to o pomstę do nieba .
A psik
3 miesiące temu
Ludzie chorują z dwóch powodów,złego odżywiania i stresu,a używki to dla organizmu stres tak samo jak brak snu czy prowadzenie pojazdu w "korku",amen!
Megi
3 miesiące temu
To prawda że teraz jedzenie nas truje Jeść proste potrawy krótko gotowane duszone mało cukru mało soli i z tego co rośnie w kraju Jeść wszystko ale z umiarem i ruszyć tyĺek na spacer rower itp i gonić dzieci do sportu i na podwórko to miną alergie skoliozy i otyłość Proste? Proste tylko trzeba chcieć
Anmy
3 miesiące temu
Większych BZDÓR w życiu nie czytałem ale z was pisanki pi trzech klasach bo tępi jesteście jak żyletki po miesiącu hehehe a ta doktorska to dyplom ma chyba za ogórki ze szklarni masakra....Tępe i głupie bzdury ludzie od wieków jedza mięso cukier itp...i nikt nie chorował na raka...TO SZCZEPIONKI NA TEN COVID SA TEGO PRZYCZYNĄ JUZ NIE JEDNA OSOBA NA NIA ZMARLA.....
Ostatnisprawi...
3 miesiące temu
Wasze szczepionki powodują raka.
Jack
3 miesiące temu
Całe życie jem cukier,słodycze w dużej ilości,jestem już wiekowa i nie mam nic z sensacji o których mówi dietetyk.Więc oni swoje a ja kieruję się tym co chce mój organizm
Wojtek
3 miesiące temu
Jak to jest, że dla Wirtualnej "Polski?" pracują sami idioci. Pewnie dlatego, że z Niemcami nikt mądry, nie chce mieć nic wspólnego.
Sas
3 miesiące temu
To powinno być kierowane do producentów żywności, którzy mają przyzwolenie od decydentów do stosowania trucizn w żywności. Z tego artykułu wynika, że niczego nie powinniśmy jest, bo wszystko szkodzi
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić