Milena Górecka| 
aktualizacja 

Antystresowy koktajl. Wsparcie dla mózgu i jelit

2

Podwyższony poziom stresu to nasz wróg, więc jeśli codzienność pełna jest napięć, warto poszukać naturalnych sposobów na wsparcie układu nerwowego. Jednym z nich jest słodki, antystresowy koktajl - nie tylko smaczna, ale i zdrowa propozycja dla tych, którzy chcą dbać o swoje samopoczucie w sposób naturalny i bezpieczny.

Antystresowy koktajl. Wsparcie dla mózgu i jelit
Antystresowy napój ukoi nerwy (Getty Images, 2022 Getty Images)

Świetnym sposobem na wsparcie zdrowia psychicznego i redukcję napięć jest koktajl, który składa się z trzech składników (i wody, mleka lub napoju roślinnego).

Migdały - bogactwo magnezu i witaminy B

Migdały są jednym z najbogatszych źródeł magnezu, minerału niezmiernie ważnego dla naszego układu nerwowego. Niedobór magnezu może prowadzić do bezsenności, podwyższonego napięcie mięśniowe, a nawet stanów depresyjnych. Witaminy z grupy B, w które również obfitują migdały, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i systemu nerwowego, odgrywając kluczową rolę w produkcji serotoniny nazywanej często "hormonem szczęścia".

Daktyle - naturalny cukier i poprawa nastroju

Daktyle to nie tylko doskonałe źródło energii w postaci naturalnych cukrów, ale również bogactwo składników, które wpływają korzystnie na nasz układ nerwowy. Zawierają m.in. tryptofan – aminokwas będący prekursorem serotoniny. Regularne spożywanie daktyli może więc przyczynić się do poprawy nastroju i zredukowania objawów stresu.

Imbir - korzeń o działaniu uspokajającym

Choć imbir jest często kojarzony przede wszystkim z właściwościami przeciwzapalnymi i poprawiającymi trawienie, to warto zwrócić uwagę także na jego korzystny wpływ na układ nerwowy. Działa uspokajająco, redukuje napięcie i niepokój, a jednocześnie pobudza umysł do działania.

Koktajl antystresowy - przepis

Składniki:

- 10 migdałów

- 5 daktyli (bez pestek)

- kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)

- 250 ml wody, mleka lub napoju roślinnego

Przygotowanie:

1. Migdały dokładnie zblenduj na miazgę.

2. Daktyle i imbir pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do migdałów.

3. Wlej wodę lub mleko roślinne.

4. Wszystko dokładnie zblenduj do uzyskania gładkiego koktajlu.

Koktajl gotowy! Warto jednak pamiętać o tym, by traktować go jako uzupełnienie zrównoważonej diety, a nie jedynie źródło wszystkich potrzebnych składników albo zastępstwo dla leków.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić