Bakteryjna bomba. Zwiększa ryzyko zapalenia opon mózgowych
Eksperci ds. żywienia ostrzegają, że paczkowana sałata może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. Wyjaśniamy dlaczego.
Ze względu na walory smakowe i bogactwo prozdrowotnych składników warto regularnie sięgać po sałatę. Można ją kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym w wersji świeżej lub pakowanej i łatwo przyrządzić z niej pyszną sałatkę. Jak się jednak okazuje, nie zawsze to warzywo jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Sięgając po sałatę w opakowaniu foliowym, należy mieć świadomość, że ten produkt może zawierać szkodliwe dla organizmu bakterie.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Wynik jednych z najnowszych badań, które zostały opublikowane na łamach czasopisma naukowego ''Applied and Environmental Microbiology'' potwierdziły, że paczkowana sałata zawiera bakterie paciorkowca. Eksperci wzięli pod lupę 24 rodzaje tego produktu i jak się okazało, w każdym z nich obecne były bakterie kałowe.
Mogą być bardzo groźne i prowadzić do zakażenia pęcherza moczowego, zapalenia cewki moczowej, stanu zapalnego pęcherzyka żółciowego, infekcji prostaty, zapalenie opon mózgowych i rozwoju nowotworu jelita grubego.
Inne badania przeprowadzone przez naukowców z University of Leicester wykazały, że w paczkowanych warzywach mogą rozwijać się bakterie salmonelli. Eksperyment odbył się w laboratorium, w którym badacze stworzyli wilgotne i beztlenowe środowisko. Po pięciu dniach w pociętych liściach sałaty przechowywanej w tych warunkach stwierdzono znaczny wzrost szczepów bakterii mogących wywołać groźną chorobę zakaźną.
Kilka lat temu brytyjscy eksperci znaleźli w sałacie paczkowanej bakterię E. Coli. W 2016 roku około 150 osób mieszkających w Wielkiej Brytanii zatruło się nią, jedząc warzywa pakowane w folię. 60 osób zakażonych pałeczką okrężnicy trafiło do szpitala, a dwie zmarły.
Żeby uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, zanim przygotujemy potrawę z dodatkiem pakowanych warzyw, należy przede wszystkim umyć ręce. Przed zjedzeniem powinniśmy także dokładnie przepłukać liście sałaty po ciepłą bieżącą wodą lub sparzyć wrzątkiem.