Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

Bakteryjna bomba. Zwiększa ryzyko zapalenia opon mózgowych

27
Podziel się:

Eksperci ds. żywienia ostrzegają, że paczkowana sałata może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. Wyjaśniamy dlaczego.

Przed zjedzeniem sałaty z paczki dokładnie ją umyj
Przed zjedzeniem sałaty z paczki dokładnie ją umyj

Ze względu na walory smakowe i bogactwo prozdrowotnych składników warto regularnie sięgać po sałatę. Można ją kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym w wersji świeżej lub pakowanej i łatwo przyrządzić z niej pyszną sałatkę. Jak się jednak okazuje, nie zawsze to warzywo jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Sięgając po sałatę w opakowaniu foliowym, należy mieć świadomość, że ten produkt może zawierać szkodliwe dla organizmu bakterie.

Wynik jednych z najnowszych badań, które zostały opublikowane na łamach czasopisma naukowego ''Applied and Environmental Microbiology'' potwierdziły, że paczkowana sałata zawiera bakterie paciorkowca. Eksperci wzięli pod lupę 24 rodzaje tego produktu i jak się okazało, w każdym z nich obecne były bakterie kałowe.

Mogą być bardzo groźne i prowadzić do zakażenia pęcherza moczowego, zapalenia cewki moczowej, stanu zapalnego pęcherzyka żółciowego, infekcji prostaty, zapalenie opon mózgowych i rozwoju nowotworu jelita grubego.

Inne badania przeprowadzone przez naukowców z University of Leicester wykazały, że w paczkowanych warzywach mogą rozwijać się bakterie salmonelli. Eksperyment odbył się w laboratorium, w którym badacze stworzyli wilgotne i beztlenowe środowisko. Po pięciu dniach w pociętych liściach sałaty przechowywanej w tych warunkach stwierdzono znaczny wzrost szczepów bakterii mogących wywołać groźną chorobę zakaźną.

Kilka lat temu brytyjscy eksperci znaleźli w sałacie paczkowanej bakterię E. Coli. W 2016 roku około 150 osób mieszkających w Wielkiej Brytanii zatruło się nią, jedząc warzywa pakowane w folię. 60 osób zakażonych pałeczką okrężnicy trafiło do szpitala, a dwie zmarły.

Żeby uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, zanim przygotujemy potrawę z dodatkiem pakowanych warzyw, należy przede wszystkim umyć ręce. Przed zjedzeniem powinniśmy także dokładnie przepłukać liście sałaty po ciepłą bieżącą wodą lub sparzyć wrzątkiem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(27)
Bzdury bzdury...
7 miesięcy temu
Skoro tak jest to gdzie jest sanepid pytam się, pytam się?
"turysta"
7 miesięcy temu
A co mają wspólnego umyte ręce z sałatą z paczki, co za bzdury jak zwykle piszą, no moim skromnym zdaniem zawsze przed jedzeniem powinno się je myć. A jak ludzie w obozach żyli i jakoś przeżywali pomimo braku toalety...
Ewa
7 miesięcy temu
no,sparzona wrzatkiem salata to niebo w gebie.
pietro
7 miesięcy temu
No tak, umycie rąk spowoduje zanik bakterii w sałacie.
bez-a
7 miesięcy temu
Szczególnie sparzona wrzątkiem sałata ma niezwykle apetyczny wygląd, o smaku nie wspomnę :-)
marcin
7 miesięcy temu
to po co to pozwalają sprzedawać?
emigrant
7 miesięcy temu
odkad rumuni pakuja salate to tak wlasnie jest
Salata
7 miesięcy temu
Przed zjedzeniem powinniśmy także dokładnie przepłukać liście sałaty po ciepłą bieżącą wodą lub sparzyć wrzątkiem..--Osoba piszaca ten bzdurny tekst niech sama sparzy wrzatkiem salate i skonsumuje . Smacznego .Ps. taka salata nadaje sie tylko do wyrzucenia
chris
7 miesięcy temu
Nie znam paczkowanej wartości odżywczej sałat, ale na pewno jest zdrowsza niż szczepionki Niedzielskiego, nie jeść świeżego, nie jeść zielonego, ale za to iść do apteki i tam się leczyć, bo nasi lekarze nie mają czasu, ponieważ zajmują się covidem,
Polka
7 miesięcy temu
a nasi szefowie kuchni bardzo często nie obierają czosnku, cebuli a główki kroją na pół i wrzucają do potaw - brudasy - brzydzę się jadać w restauracjach i bardzo rzadko do nich chodzę bo widzę w TV jak oni przyrządzają potrawy
Od lat skutec...
7 miesięcy temu
Sałaty umyć pod bieżącą letnią wodą i następnie zanurzyć w misce z letnią wodą z sodą oczyszczoną (1 łyżeczka na 2-3 litry wody) na ok minutę a następnie ponownie opłukać sałatę pod bieżącą chłodną wodą. Dla dokładniejszego czyszczenia po 2-gim płukaniu można wodę do kolejnej kąpieli sałaty w misce poddać ozonowaniu.
Jurek
7 miesięcy temu
Kto ten artykuł napisał? Chyba jakiś nieuk. Sałatę sparzoną można zaraz wyrzucić bo tego jeść nie można. Należy ją kontrolować pod względem zawartości bakterii przez sanepid a w domu tylko wypłukać zimną wodą.
Naga prawda
7 miesięcy temu
Podstawowa choroba cywilizacji: zaufanie do cywilizacji.
Zeta Reticuli
7 miesięcy temu
Teraz już wiecie,co jest przyczyną ten-teges Sylwi Spurek.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić