Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Bakteryjna bomba. Zwiększa ryzyko zapalenia opon mózgowych

40

Eksperci ds. żywienia ostrzegają, że paczkowana sałata może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. Wyjaśniamy dlaczego.

Przed zjedzeniem sałaty z paczki dokładnie ją umyj
Przed zjedzeniem sałaty z paczki dokładnie ją umyj

Ze względu na walory smakowe i bogactwo prozdrowotnych składników warto regularnie sięgać po sałatę. Można ją kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym w wersji świeżej lub pakowanej i łatwo przyrządzić z niej pyszną sałatkę. Jak się jednak okazuje, nie zawsze to warzywo jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Sięgając po sałatę w opakowaniu foliowym, należy mieć świadomość, że ten produkt może zawierać szkodliwe dla organizmu bakterie.

Wynik jednych z najnowszych badań, które zostały opublikowane na łamach czasopisma naukowego ''Applied and Environmental Microbiology'' potwierdziły, że paczkowana sałata zawiera bakterie paciorkowca. Eksperci wzięli pod lupę 24 rodzaje tego produktu i jak się okazało, w każdym z nich obecne były bakterie kałowe.

Mogą być bardzo groźne i prowadzić do zakażenia pęcherza moczowego, zapalenia cewki moczowej, stanu zapalnego pęcherzyka żółciowego, infekcji prostaty, zapalenie opon mózgowych i rozwoju nowotworu jelita grubego.

Inne badania przeprowadzone przez naukowców z University of Leicester wykazały, że w paczkowanych warzywach mogą rozwijać się bakterie salmonelli. Eksperyment odbył się w laboratorium, w którym badacze stworzyli wilgotne i beztlenowe środowisko. Po pięciu dniach w pociętych liściach sałaty przechowywanej w tych warunkach stwierdzono znaczny wzrost szczepów bakterii mogących wywołać groźną chorobę zakaźną.

Kilka lat temu brytyjscy eksperci znaleźli w sałacie paczkowanej bakterię E. Coli. W 2016 roku około 150 osób mieszkających w Wielkiej Brytanii zatruło się nią, jedząc warzywa pakowane w folię. 60 osób zakażonych pałeczką okrężnicy trafiło do szpitala, a dwie zmarły.

Żeby uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, zanim przygotujemy potrawę z dodatkiem pakowanych warzyw, należy przede wszystkim umyć ręce. Przed zjedzeniem powinniśmy także dokładnie przepłukać liście sałaty po ciepłą bieżącą wodą lub sparzyć wrzątkiem.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić