Dominika Najda| 
aktualizacja 

Bogactwo witaminy C. Wystarczy szczypta, by wątroba poczuła ulgę

0

Wiele potraw trudno sobie wyobrazić bez dodatku pieprzu. Przyprawę warto wzbogacić odrobiną suszonej skórki cytryny – nie tylko doda smaku, ale również pozytywnie wpłynie na zdrowie. Dlaczego warto spożywać pieprz cytrynowy?

Bogactwo witaminy C. Wystarczy szczypta, by wątroba poczuła ulgę
Pieprz cytrynowy jest zdrowszy od zwykłego (Licencjodawca, Vinayak Jagtap)

Pieprz cytrynowy – do smaku i dla zdrowia

Pieprz cytrynowy podkręci smak każdej potrawy, a do tego przyspieszy metabolizm i wspomoże trawienie. Na tym jednak nie kończą się zdrowotne właściwości tej przyprawy. Warto zawsze mieć ją w kuchni.

Najprostszy wariant pieprzu cytrynowego zawiera jedynie zmielony czarny pieprz z dodatkiem suszonej skórki cytrynowej. Znajdziemy jednak też przyprawy wzbogacone czosnkiem, kwaskiem cytrynowym i zmieloną papryką.

Taka mieszanka dostarczy piperyny, silnego przeciwutleniacza, który zmniejsza ilość wolnych rodników. Pomoże zwalczać stres oksydacyjny, a także zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób nowotworowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety

Zawarta w pieprzu piperyna ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a do tego przyspiesza metabolizm, więc pozytywnie wpływa na układ trawienny. Warto dodawać szczyptę przyprawy do mięs i innych ciężkostrawnych potraw - pomoże wątrobie je strawić.

Witamina C, którą znajdziemy w cytrynie, również jest antyoksydantem. Dodatkowo wspiera układ odpornościowy oraz stymuluje syntezę kolagenu. Spożywanie pieprzu cytrynowego niesie wiele korzyści zdrowotnych.

Jak spożywać przyprawę?

Stosowana z umiarem przyprawa pozytywnie wpłynie na zdrowie i bez wątpienia poprawi smak każdej potrawy. Pieprz cytrynowy sprawdzi się jako dodatek to sosów i sałatek, warto nim również przyprawić mięso, ryby i warzywa.

Warto jednak czytać skład produktu, bo może on zawierać dodatek w postaci cukru lub spore ilości soli. Wybierajmy te z najmniejszą zawartością domieszek. Przyprawę możemy też przygotować samodzielnie w domu.

Warto także pamiętać, by nie przesadzić z ilością. Nadmierne spożywanie pieprzu może spowodować nieprzyjemne problemy ze strony układu pokarmowego.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić