Chemiczna bomba. Zapycha tętnice, zwiększa ryzyko raka żołądka

179

Żeby nie spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, często wybieramy prostsze rozwiązanie i sięgamy po gotowe produkty. Możemy do nich zaliczyć bardzo popularne kostki bulionowe, które jak się okazuje mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, dlaczego lepiej z nich zrezygnować.

Kostki rosołowe zawierają ogromne ilości soli
Kostki rosołowe zawierają ogromne ilości soli

W kostkach bulionowych znajdziemy przede wszystkim sól, która ma poprawić smak potraw. Warto jednak pamiętać, że jej nadmiar w codziennym menu nie pozostaje obojętny wobec naszego zdrowia. Zbyt duża ilość soli w organizmie powoduje na dłuższą metę zapchanie tętnic, sprzyja nadciśnieniu, miażdżycy i zwiększa ryzyko udaru mózgu.

Regularne spożywanie słonych potraw wpływa również niekorzystnie na pracę naszych nerek i przyczynia się do powstawania kamieni w drogach moczowych. Nierozsądne używanie soli powoduje zatrzymywanie się wody w organizmie, czego skutkiem jest nadwaga i otyłość. Poza tym sól zwiększa wypłukiwanie cennego wapnia z organizmu podczas oddawania moczu, co podnosi ryzyko osteoporozy. Z niektórych badań naukowych wynika, że chlorek sodu może przyczynić się do rozwoju raka żołądka.

Kostki warzywne często zawierają również znaczne ilości tłuszczów trans. Tego rodzaju kwasy tłuszczowe w nadmiarze powodują tworzenie się zatorów w tętnicach, tym samym podnosząc ryzyko wylewu, zwału serca, miażdżycy i nowotworów, w tym raka jelita grubego.

Inne niebezpieczne substancje obecne w kostkach bulionowych to różnego rodzaju sztuczne ulepszacze smaku. Do tych substancji można zaliczyć glutaminian sodu, którego nadmiar może prowadzić do rozwoju nadwagi i otyłości, a także powodować zabirzenia rytmu serca, zawroty głowy, nadmierne pocenie się i uczucie niepokoju. Kolejnym szkodliwym związkiem jest guanylan disodowy mogący wywołać bóle głowy. Z kolei inozynian disodowy w dużych ilościach powoduje nudności, zaburzenia snu i kołatanie serca.

W kostkach bulionowych zawarty jest także karmel amoniakalny nadający ładny kolor tym produktom spożywczym. Niestety, jego zbyt duże stężenie w organizmie jest nierzadko przyczyną biegunek i dokuczliwych wzdęć.

Dlatego właśnie, zanim zdecydujemy się wzbogacić nasze ulubione danie za pomocą kostki bulionowej, zastanówmy się, czy nie lepiej spróbować samodzielnie przygotować zdrowszą mieszankę przypraw.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić